Belföld

Áramszünet és gyújtogatás Tarjánban

Kedd este sötétbe borult a szegedi tarjáni lakótelep egy része, és tűz is volt.

Nem gyertyafényes vacsorára készültünk, hogy fürösszem így a babát, nem tudom beszúrni sötétben az inzulinomat” – panaszkodtak a Csillag térnél lévő egyik lépcsőház összecsődült lakói, amikor kedd este kilenc óra előtt hirtelen elszállt a villany, és az utcán is megszűnt a közvilágítás.

Több száz lakás maradt áram nélkül az elsötétült panelrengetegben. A lakók szemmel láthatóan nem voltak felkészülve az eseményre: idegesen telefonálgattak, és egymástól kértek kölcsön elemlámpákat, gyertyákat. Többen hívták az áramszolgáltató hibabejelentőjét, ahol az ügyeletben lévők már rutinosan próbálták nyugtatni a sokadik ügyfelet, hogy ne aggódjon a szerelők már dolgoznak a „központi hibán.”  Az áramszünet majd egy óráig tartott.

A Szeged24 megkeresésére az EDF DÉMÁSZ Kommunikációs Csoportjánál közölték: a Retek utca – József Attila sgt.Budapesti krt. – Körtöltés – Csillag tér által határolt területén volt az áramkimaradás a Szeged városi középfeszültségű kábelhálózat egyik 10 kV-os kábelének meghibásodása miatt.  Egy szerelőpár dolgozott és dolgozik ma is a területen, és az áramszolgáltató munkatársai távkezeléssel segítik munkájukat, hogy a villamosenergia-ellátás mielőbb helyreálljon.

A teljes hiba végleges elhárítása még most is folyik, de ezt már a lakosság nem érzékeli. Az EDF DÉMÁSZ kárügyeket kezelő illetékes munkatársaihoz eddig nem érkezett kárigény bejelentés -mondták el a cégnél, ahol hozzátették azt is: aki ilyet akar bejelenteni, az írásos formában teheti meg, amelyre 12-15 napon belül válaszolnak, és jogos, igazolt kárigény esetén intézkednek a kifizetésről. Az áramszolgáltatónál arról is beszámoltak: az elmúlt napok viharai miatt több üzemzavar is volt a hálózatukon, amely összesen több mint húszezer ügyfelüket érintette, ám a cég szakemberei felkészültek a szélsőséges időjárásra, és annak hatásainak kezelésére.

Az áramkimaradást tetézte, hogy az egyik érintett Budapesti körúti tízemeletes panelházban tűz is volt hajnalban. A lakók egy része benzinszagra és lángokra riadt fel, és hívta a tűzoltókat.  A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Tátrai János a Szeged24-nek elmondta: a vizsgálatok szerint valaki szándékosan gyújtogatott: a lépcsőház földszintjén a lambériát lobbantotta fel, és a harmadik emeleten a szemétledobónál égetett lábtörlőt és papírokat.

Szerencsére senki sem sérült meg, és a tűz sem terjedt át a szemétledobó melletti lakásra, csak a ledobó ajtaja égett meg. A társasház bejelentést tett a rendőrségen. A katasztrófavédelmi szakember hozzátette: ahogy az áramszolgáltatónak, nekik is volt dolguk a kétnapos viharral. Hétfőn a szegedi Deák Ferenc utcában dőlt ki egy fa, kedden pedig Szentesen és Makón kettő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik