Belföld

IMF-megállapodást követel Orbán volt minisztere

Antall József pénzügyese a bankadó, Bajnaié a demagógia ellen kelt ki egy szakmai konferencián.

Az ország pénzügyi stabilitása és a hitelesség visszaállítása érdekében minél előbb meg kell állapodni az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal – sürgette a szerződés aláírását Chikán Attila, Kupa Mihály és Oszkó Péter kedden, a Világgazdaság című napilap által szervezett budapesti konferencián.

Az Antall-kormány pénzügyminisztere, Kupa Mihály úgy látja, idén biztosan nem lesz gazdasági növekedés idehaza, a jövő év pedig bizonytalan. Ám még ennél is nagyobb baj, hogy lefagyott a pénzügyi közvetítői rendszer, ezért mielőbb meg kell szüntetni a bankadót.

Magyarország a lassú lecsúszás állapotába került – értékelt Chikán Attila. Az első Orbán-kormány gazdasági minisztere szerint akkor van esély a növekedésre és a versenyképesség javítására, ha a kabinet a kutatás-fejlesztésre és az innováció erőteljes támogatására koncentrál, ám a kkv-szektor támogatása csak papíron létezik.

Az elmúlt 12 év alapvető problémája, hogy a rövid távú politikai érdekek mindig felülírják a gazdaság és a politika hosszú távú érdekeit – magyarázta Oszkó Péter. A Bajnai-kormány pénzügyminisztere ezt azzal illusztrálta, hogy a politika könnyebben „eladja” az embereknek a banki különadót, mint a nyugdíjkorhatár emelését. Szerinte gazdasági növekedést ma nem lehet a fogyasztás élénkítésével elérni, ezért volt hibás döntés az egykulcsos szja bevezetése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik