Belföld

Ángyántól a műköröm- és birtoképítőig

szantofold(210x140)(2).jpg (föld, szántóföld, )
szantofold(210x140)(2).jpg (föld, szántóföld, )

A Blikk megtalálta a műkörmösből lett nagybirtokost. "Nagykoalíció alakult" a földbotrányok feltárására.

Kapcsolódó cikkek

A gyesen lévő kismama a lapnak azt mondta, jelenleg műkörömépítésből él, de aranykalászos gazdatanfolyamot is végzett. A nő két pályázaton, összesen két és fél margitszigetnyi terület bérleti jogát nyerte el. Az asszony azt nem tudta megmagyarázni, miért nem régóta gazdálkodó férje pályázott, de tagadta, hogy bármiféle gazdasági-politikai érdekcsoport lenne a hátuk mögött.

Ángyán József januárban lemondott vidékfejlesztési államtitkár szerint helyi gazdák helyett korábban semmiféle gazdálkodást nem folytató strómanok nyerték a zsíros földbérleti pályázatokat Borsodban. Szerinte a legnagyobb nyertes egy pedagógus végzettségű tiszaújvárosi képviselő volt, akinek cége 496 hektárt kapott meg 20 évre. “Nincs miért visszavonni a pályázatot, folytatjuk az állami földek hasznosítását, újabb földterületeket hirdetünk meg pályázatok formájában” – mondta a Blikknek Ángyán utódja, Budai Gyula államtitkár.

Közben a Népszava arról ír, hogy egyre nagyobb vihart kavarnak Ángyán József tanulmányai az állami földek bérletére kiírt pályázatokkal kapcsolatosan. E dokumentumok alapján és az azóta napvilágra került újabb visszaélések gyanúja miatt az MSZP és az LMP feljelentést tesz. Gőgös Zoltán, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke a lapnak azt mondta: kizárólag szakmai alapon együttműködés, csapatmunka alakult ki Ángyán Józseffel és az LMP-s Szabó Rebekával a pályázatokkal kapcsolatos gyanús ügyek kivizsgálására.

Ángyán az oligarchákról, akik Budai szerint nincsenek

A volt vidékfejlesztési államtitkár a Hír24-nek korábban egyebek mellett arról beszélt, hogy jelenleg az uniós földtámogatási pénz megszerzése a legnagyobb üzlet, és a két eltérő politikai kötődésű kör egyaránt kap a tortából. Ángyán József szerint olykor összecsapnak jobbosok a balosokkal, de a végén kiegyeznek egymással. Ha ezek a gazdasági érdekcsoportok közvetlen politikairányító szerephez jutnak, annak a köz szempontjából katasztrofálisak lehetnek a következményei – figyelmeztetett a professzor.

Ugyanakkor az Ángyán József helyére kinevezett Budai Gyula a minap azt állította, hogy „Magyarországon nem léteznek földoligarchiák”. A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára azt ugyanakkor elismerte, hogy a magyar viszonyok között jelentősnek mondható birtoktestek viszont vannak. Budai az ellenzék által is vitatott földhaszonbérleti szerződésekről azt mondta, hogy a pályázatot úgy hirdették meg, hogy a szóban forgó területekre nagygazdaságok ne pályázhassanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik