Belföld

Átvonul a Vénusz a Nap előtt

Érdekes, az évszázadban utoljára bekövetkező égi jelenségnek lehet szemtanúja az, aki szerdán hajnalban megtekinti a napfelkeltét. A napkorong előtt a Vénusz halad el.

Utoljára 2004-ben láthattunk hasonlót, legközelebb Magyarország területéről majd csak a 2125. december 8-án láthatják utódaink, ahogy a Vénusz elhalad a Nap fényes korongja előtt.

A Magyar csillagászati egyesület több helyen is tart közös megfigyelést. Győr megyében például Győrújbaráton. A megfigyelőhelyek listája itt található.

A csillagászok felhívják mindenki figyelmét arra, hogy napkelte után csakis az erre a célra kifejlesztett szemüvegekkel nézzünk a napba. Megfigyelő szemüveget bármelyik csillagászati szakboltban beszerezhetünk. Ha szabad szemmel vagy a nem megfelelő eszközzel néznünk a napba, könnyen megvakulhatunk.

A Vénusz a naptól számított második bolygó, tömege közel 100-szorosa a Földének. Átlagosan 500 fok uralkodik a felszínén és légkörének 96 százalékos a szén-dioxid-tartalma.

Amennyiben sikerül megörökítenie a ritka égi jelenséget, és megosztaná másokkal is fotóját, küldje el szerkesztőségünknek! A legjobb fotókat díjazzuk! Fotóját, nevét, a felvétel készítésének helyét küldje el üzenetben Facebook oldalunkra!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik