Belföld

Orbán nem határolódik el Kövértől

A román kormányfő Nyírő-ügyben kérte magyar kollégáját az újratemetésen beszédet mondó Kövér Lászlótól való elhatárolódásra.

“A magyar kormány szerint a kegyeleti ügyek nem férnek össze a politikai minősítésekkel, márpedig a kormány erre az ügyre továbbra is kegyeleti kérdésként tekint” – ezt üzente Orbán Viktor vasárnap a sajtófőnökén és az MTI-n keresztül Victor Ponta román miniszterelnöknek.

Mégpedig azt követően, hogy a bukaresti kormányfő az emigrációban elhunyt Nyirő József erdélyi író múlt hét végére tervezett székelyudvarhelyi újratemetése kapcsán kijelentette: “Orbán Viktornak kötelessége világosan elhatárolódnia kollégáitól, ha jó kapcsolatokat szeretne Románia és Magyarország között, és azt szeretné, hogy a két ország úgy viselkedne, mint két európai uniós ország. Úgy vélem, bocsánatot kell kérnie Magyarország nevében…  Románia nem fogadja el románellenes, antiszemita és fasisztaszimpatizáns személyek ünneplését.”

Mint ismeretes a magyar nemzetiségű szervezők a múlt héten a temetési engedély felfüggesztése miatt kénytelenek voltak elhalasztani Nyirő József újratemetését. Kövér László ezt követően Székelyudvarhelyen arról beszélt újságírók előtt, hogy “derült égből villámcsapásként jött az új román kormánynak ez a meglehetősen barátságtalan, civilizálatlan, barbár viselkedése”, miszerint egy halottól akarják megtagadni azt a jogot, hogy a saját szülőföldjében nyugodhasson. Kövér László szerint “a komikum határát jócskán túllépte az a hajtóvadászat”, amit a román belügyminisztérium folytatott Nyirő hamvainak felkutatása érdekében.

Szombaton Ioan Rus, a román kormány belügyminisztere is úgy vélekedett egy kolozsvári sajtóértekezleten, hogy a budapesti hatóságoknak bocsánatot kell kérniük a magyar parlament elnökének “Romániát ócsárló kijelentéseiért”.

Szintén szombaton egy aradi rendezvényen Kelemen Hunor is kitért a Nyirő-ügyre. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint Kövér Lászlónak nem lett volna szabad beavatkoznia a romániai önkormányzati választások kampányába, és a magyar házelnök nyilatkozatai nem az RMDSZ-nek, hanem Magyarországnak tettek rosszat.

Kicsit bővebben az előzményekről

Nyirő József május huszonhetedikére tervezett székelyudvarhelyi újratemetése azért maradt el, mert a Hargita megyei prefektus bejelentette, hogy a közigazgatási eljárás lefolytatásáig a román hatóságok érvénytelennek tekintik a tervezett temetés előtt két nappal kiadott, formai hibát tartalmazó temetési engedélyt. A szervezők – az Országgyűlés Hivatala és a Székelyudvarhelyért Alapítvány – közölték, maradéktalanul eleget kívánnak tenni a hatályos romániai jogi szabályozásnak, ezért a temetést elhalasztották, és május huszonhetedikén csak egy megemlékezést tartottak Székelyudvarhelyen, ahol felszólalt Kövér László is.

Közleményükben a szervezők Bunta Leventét, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott székelyudvarhelyi polgármestert okolták a hibás temetkezési engedély kiadásáért. Lukács Csaba, az erdélyi író újratemetéséért felelős kommunikációs vezető korábban az MTI-vel azt közölte, hogy Nyirő József hamvait keresve több autót is megállítottak a román hatóságok Székelyföldön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik