Belföld

Ehető kertet építenek

Ehető kert (kert, kertészkedés, wekerle-telep)
Ehető kert (kert, kertészkedés, wekerle-telep)

Ehető kertet építenek a hétvégén a budapesti Wekerle-telepen. Aki szeretné, szemügyre venni mit rejt a név, látogasson el a Nádasdy utcába.

A nagyvárosi forgatagból mintha hirtelen egy falu kellős közepén találnánk magunkat. Legalább is kollegámmal bennünket efféle érzés kerített hatalmába, ahogy kiértünk a 19. kerületi Wekerle-telepre. Mindenütt családi házak a fák között. A Lénárd családhoz, Krisztához, Katushoz és Lacához igyekeztünk, mert ehető kert készül náluk.

Mi is az Ehető kert?:
Egyfajta költői provokáció, ami 2005-ben indult útjára az USA egyik államából Kansasból. Megálmodója Fritz Haeg amerikai művész, elismert tájépítész, aki most Magyarországon tevékenykedik egy ilyen kert építésében.

 

Csupa hasznosítható zöldség és gyümölcs kerül a földbe, nem egyszerű ágyásokba helyezik, mint nálunk általában a konyhakertekben, hanem virágoskertre hasonlít inkább, körbevéve díszes cserepekkel. „Igyekszünk olyan helyet választani ezeknek a bioorganikus kerteknek, ahol nem mindennapi látványt nyújt”- meséli Fritz Haeg.


Chris Haeg és az aktivisták
Fotók: Neményi Márton

Haeg szerint az USA-ban is volt olyan ember, aki álmélkodva figyelte, ahogy konyhanövények nőnek a nyílt utca kellős közepén, de volt , aki nemtetszését fejezte ki. A tájépítész szerint fontos, hogy megtanítsuk egymást a kert művelésére. Remek közösségek jönnek így létre. A világ minden táján épülnek már ehető kertek, ám a közép-európai régióban Magyarországon lesz az első ilyen. Másféle kezdeményezések viszont már nálunk is vannak. Pár éve számos helyen alakítottak ki közösségi kerteket budapesti fiatalok.


Az ehető kert alapja: a speciális gombakomposzt

De kanyarodjunk vissza a családhoz, Krisztához, Katushoz és Lacához. A fiatal házaspár és kilencéves Kata lányuk izgatottan vágtak neki a projektnek. Kriszta a Hír24-nek azt mesélte, már sok éve próbálkozott kislányával, hogy konyhazöldségeket termeljen. Sikertelen volt. „Emlékszem a görögdinnye amit vetettünk, tavaly is csak kislabda méretűre nőtt. Kitaláltuk, hogy fecskendővel egy kis vodkát teszünk bele, a jobb íz eléréséhez. Végül is finom lett. A sárgarépa sem igazán akart megnőni, ezért párom, hogy örömet szerezzen, titokban kiásta a répákat, és a piacon vásárolt sárgarépát ültette a helyükre. Gyorsan rájöttem a turpisságra, jót nevettünk rajta”- meséli.

Kriszta ezért döntött úgy, hogy belevágnak és részt vesznek a versenyen, hogy aztán Haeggel és a Blood Monntain alapítvánnyal együtt náluk is megvalósuljon az ehető kert. A Wekerle-telepen élők máris összefogtak, hogy segítsék a kert létrejöttét. Pénteken tucatjával érkeztek a családhoz, hogy palántáikkal hozzájáruljanak az ehető kert megépítéséhez. Hoztak paradicsompalántát, paprikapalántát, petrezselymet, tökmagot, levendulát és még sorolhatnám. Közben a komposztáló föld is megérkezett, így ma és holnap minden készen áll, hogy egy finom bográcsban készült lecsó mellett elkészüljön a Lénárd család ehető kertje, amelyet bárki szemügyre vehet a Nádasdy utcában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik