Belföld

“Pénzpörgető” románokat fogtak el a szegedi rendőrök

Hat bank tucatnyi bankfiókjából csalt ki pénzt az a két román állampolgár, akiket szerdán vettek őrizetbe a szegedi rendőrök.

Zélity László szegedi rendőrkapitány pénteki sajtótájékoztatóján kifejtette: a két román állampolgár a kilencvenes években az illegális pénzváltóknál használt módszert, az úgynevezett “pénzpörgetést” alkalmazta. Az elkövetők húszezreseket akartak felváltani a bankfiókokban, majd azt mondták, hogy a váltott pénzért inkább eurót kérnek. Ezt a pénztáros nem tudta teljesíteni, s ekkor “elálltak” az eljárástól, látszólag visszacserélték az eredeti bankókat és távoztak. A pénztárosok tizenkét esetből kilencszer csak ezt követően vették észre, hogy a visszaadott pénz kevesebb a kelleténél.

A bankoknál két esetben valamilyen oknál fogva nem történt pénzátadás, és csupán egy esetben vette észre a pénztáros a csalást. Az elkövetők május 17. és 30. között jártak Budapesten, Kecskeméten, Makón és Szegeden, majd minden esetben hazatértek Temesvárra. A legnagyobb zsákmány 180 ezer forint volt, a legkisebb 100 ezer.

A 34 és 36 éves temesvári férfit Szegeden fogták el. Ennek során lefoglalták a náluk talált forintot és eurót, melynek az összege megegyezik a bankok által bejelentett 1 millió 250 ezer forintos kárral. A rendőrség feltételezése szerint egyébként a pénz egy részét felélték, így nem zárható ki, hogy esetleg más, akár nyugat-európai bankok is áldozattá váltak, de erről még nincs információjuk – mondta a szegedi kapitány.

Az egyik gyanúsított a kihallgatás során részleges beismerő vallomást tett, a másik azonban tagadta, hogy részt vett volna a bűncselekményben

Ajánlott videó

Olvasói sztorik