Belföld

Eső, zápor, zivatar – merre jársz csodálatos nyár?

felhők (felhők, )
felhők (felhők, )

Szombaton délnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett gyakran lesz erősen felhős az ég, szórványosan alakul ki eső, zápor.

Nyugat felől tovább szakadozik, csökken a felhőzet, délután keleten is fokozatosan megszűnik a összefüggő csapadék, de egy-egy zápor, délnyugaton és északkeleten zivatar még lehet. Éjszaka az ország nagy részén kevés lesz a felhő, de délnyugaton erősen felhős marad az ég, ott eső, zápor is előfordulhat.

Szombaton délnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett gyakran lesz erősen felhős az ég, szórványosan alakul ki eső, zápor, délután az ország déli felén zivatar. Pénteken az északnyugati szelet sokfelé erős, északon néhol viharos széllökések kísérik, éjszakára mérséklődik a légmozgás. Szombaton a délnyugati szél főként északon erősödik meg, ott egy-egy viharos széllökés is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 14 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 18 és 24 fok között várható.

Nyugat- és Dél-Európa jelenlegi időjárását döntően anticiklonális hatások alakítják. A változó felhőzetből számottevő csapadék nem fordul elő, többnyire 21 és 28 fok közé melegszik fel a levegő, a Pireneusi-félszigeten 33, 36 fokot is mérnek.

Ugyanakkor a kontinens északi és keleti területei felett egy többközéppontú ciklonrendszer hatása érvényesül. Változékony az idő, a Skandináv-félszigeten és a balti államokban hideg is van, ott csak 8 és 15 fok közé emelkedik délutánra a hőmérséklet. Éjfélkor az Alpok felett hidegfront húzódott, amely viszonylag gyorsan helyeződik kelet felé.

Szombat estig a front már a Kárpát-medence keleti területeit is elhagyja, mögötte váltakozó nedvességtartalmú, ismét kissé melegebb levegő érkezik térségünk fölé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik