Belföld

25 évvel ezelőtt rendeztek Fehérváron először Ünnepi Könyvhetet

A cél közelebb vinni a könyveket a városlakókhoz.

A Magyar Örökség-díjas Ünnepi Könyvhetet és a hozzá kapcsolódó Gyermekkönyvnapokat alapítóként szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése minden esztendőben arra törekszik, hogy maradéktalanul valóra váltsa az egész világon példátlan hagyományra visszatekintő irodalmi és könyves ünnep alapítójának, Supka Gézának nyolc és fél évtizede megfogalmazott javaslatát.

Megszólítják Magyarország minden számottevő településének polgármesterét, hogy idén június 7-11. között a legszebb terüket, utcájukat kultúratámogató gesztusként bocsássák az értékes könyveket megjelentető kiadók, hazai és határon túli magyar írók rendelkezésére. Székesfehérváron már 4-én elindulnak az ünnepi eseményhez kapcsolódó programok.

Az Ünnepi Könyvhét lényege az írók és olvasók személyes találkozása. Ehhez a több mint 8 évtizedes hagyományhoz csatlakozott Székesfehérvár 25 évvel ezelőtt 1987-ben, amikor első ízben rendeztük meg városunkban az Ünnepi Könyvhetet. Az esemény idei sajtótájékoztatóján Brájer Éva alpolgármester kiemelte, hogy a szervezők ezúttal szabadtéri helyszínre, a Hősök terére vitték ki a központi programokat. „„Érdemes közelebb vinni a könyvhét programjait a városlakókhoz, ezzel is választási lehetőséget kínálva a számítógép és a televízió vonzereje mellett a tartalmas kikapcsolódásra. Különösen fontos, hogy a gyerekekben és fiatalokban erősítsük a könyvolvasás élményét. Segítenünk kell őket abban, hogy felismerjék, a könyvpiac széles kínálatából mi a valódi érték”– mondta az alpolgármester.

A 83. Ünnepi Könyvhetet Székesfehérváron a Hősök terén június 7-én délután 4 órakor Jókai Anna Kossuth-díjas író és Cser-Palkovics András polgármester nyitja meg. A megnyitót követően kerül sor Jókai Anna Éhes élet című regényének bemutatójára és dedikálására a Szent István Művelődési Házban, valamint a Vörösmarty Társaság tagjainak könyvbemutatóira.

Nemcsak a rendezvény központi helyszínén, a Hősök terén, hanem a közintézményekben – a Városi Könyvtárban, a Megyei Könyvtárban, a Szent István Művelődési Házban – is dedikáló asztalok mellé ülnek a magyar írók, költők, művészek. Jávorfi Róbert, a Városi Könyvtár igazgatója elmondta, a bővebb, tíznapos időszakba is nehéz volt belezsúfolni az összes programot. Már június 4-én lesz író-olvasó találkozó, a nyitott színpadi előadások mellett a tagkönyvtárakban is várják az érdeklődőket. Szintén sok programot szervezett a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár – az intézmény képviseletében Lászlóné Lakner Lilla emelte ki a gyerekeknek szóló interaktív műsorokat Berg Judittal, Balajthy Ferenccel, az olvasóteremben és a szabad téri helyszínen zajló felnőtt programokat. Izgalmasnak ígérkezik a Könyvtárak éjszakája című rendezvény, amelyre szombaton, június 9-én kerül sor a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtárban. Ennek keretében éjfélig lesz nyitva a könyvtár, könyves játékokra és ingyenes beiratkozásra, könyvbemutatóra kerül sor, ahol vendég lesz Bodor Ádám és Závada Pál. A Csók István Képtárban Jazz kávéház lesz, este tíztől pedig Hobó József Attila estjét láthatják a látogatók ugyanott.

A Vörösmarty Társaság, mint minden évben, idén is aktívan részt vesz az Ünnepi Könyvhét szervezésében, lebonyolításában. Bobory Zoltán, a társaság elnöke kiemelte, a hagyományoknak megfelelően ezúttal is bemutatják a Vörösmarty Társaság tagjainak könyveit a Szent István Művelődési Házban. De a szerzőkkel külön-külön is lesznek beszélgetések a hét folyamán, mint ahogy ugyancsak hagyományosan a Bory-várban rendezendő Vár-est sem maradhat el.

A Könyvhéten az irodalmat színészek, zenészek, színpadi társulatok és zenekarok népszerűsítik. A Gyermekkönyvnapok ifjú látogatóit gazdag gyermekprogramokkal várják a rendezők. A központi rendezvényen fiatal fehérvári művészhallgatók bemutatóit is láthatja a közönség a Hősök terén. A könyvtárak mellett valamennyi székesfehérvári könyvesbolt, antikvárium, irodalmi társaság, levéltár részt vesz a könyvünnepen, sőt idén a Móra Kiadónak is lesz önálló standja.

Kiállítók: Aranybulla Könyvtár, Alexandra Könyvesbolt, Barátok Boltja, Hold Antikvárium, Kodolányi János Főiskola Jegyzetboltja, Libri Könyvesbolt, Líra – Vajda János Könyvesbolt, Móra Könyvkiadó, Study Könyvesbolt, Városi Képtár, Városi Könyvtár, Városi Levéltár, Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik