Belföld

Jövő héttől a könyveké a főszerep

Jövőhéttől Szeged több pontján Ünnepi könyvhetet tartanak június 4-11-ig. Závada Pál, Spiró György, Berecz András is jön.

A Somogyi-könyvtár immár ötödik alkalommal szervezi meg a június 4 és 11 között, a több mint 100 programot magába foglaló Ünnepi Könyvhetet. Június 4-én, hétfőn 16:30-kor nyitja meg a rendezvényt Lackfi János költő. Átadják az Év Könyve díjat is. Ennek kiléte egyelőre titok, Antal Anikó, a szegedi Polgármesteri Hivatal kéviseletében csak annyit árult el: képzőművészeti könyv a nyertes. Olvasó nélkül viszont semmit nem ér a mű, ezért június 8-án, a Városházán avatják a legtöbet olvasó gyereket, Lehóczky Lucát Könyvkirállyá.

Számos író mutatja be művét Szegeden. Így beszélget majd Korniss Péterrel és Závada Pállal közös riportkönyvéről, Egy sor cigány-Huszonnégy mai magyar Szirtesi Zoltán dorozsmai háziorvos. “Amikor roma honfitársaink portréit ezzel a címmel tárjuk közönségünk elé, azt mondjuk, tessék, ez a mi cigányaink listája és fényképsorozata, sorban arcról arcra, szeretnivaló büszkeségeink mindnyájan, mind ez a huszonnégy mai magyar. Mert ugyan ki vonhatná kétségbe a magyarságukat?”-fogalmazta meg a témát Závada, melyről részletesebben majd a Petőfi Sádor Művelődési Házban mesél. Szerdán Árpás Károly irodalom tanár Csengetés után című, tanulmányokból álló kötetéről mesél a Bálint Sándor Művelődési Házban. Kármán Tibor edző szombaton az Egy focista naplójából című ifjúsági regényéről beszélget Süli Róbert sportújságíróval. Június 11-én, hétfőn Spiró György látogat Szegedre a könyvhéten megjelenő regényével, a Magtárral.

Az interkulturalitás jegyében június 8-án A horvát nyelv és könyv napjai című antalógiát mutattják be kétnyelven. Szombaton a Biljana bolgár tánccsoport lép fel a Reök-palota előtti téren, vasárnap a deszki szerb Bánát néptáncegyüttes adja elő műsorát. Határon túli magyar szerzők is érkeznek saját műveikkel pénteken, a vajdasági zEtna kiadótól.

A fiatalok olvasási szokásainak erősítéséért 40 gyerekprogramot szerveztek, melynek többsége a Somogyi-könyvtár földszintjén lesz. Több kiadó művéből rendeznek kiállítást, bemutatva az évi, minőségi darabokat, sok-sok illusztrációval. A hét során beszélgetnek többek között Punk Mária, Szabó Bogár Erzsébet, Paulovkin Boglárka és Szabó T. Anna műveiről. Csütörtökön Berecz András mesél majd a REÖK előtt.

Berecz András mesél

Idén a Somogyi-könyvtár kedveskedik azoknak az olvasóinak, akiknek ki szokták szállítania könyveket, mert maguk már nem nagyon tudnak eljárni otthonról. Őket egy-egy író látogatja majd meg, akikkel kötetükről, a világról vagy éppen az időjárásról beszélgethetnek. A részletes program a http://konyvhetszeged.sk-szeged.hu/-n megtalálható

Ajánlott videó

Olvasói sztorik