Belföld

Magasabb adók fogják sújtani a luxustermékeket – ha úgy akarjuk

A Nemzeti Konzultáció keretében több mint 8 millió kérdőívet szállít ki hamarosan a Magyar Posta. A kormány szeretné tudni, szeretnénk-e többet fizetni a luxustermékekért és kevesebbet a kenyérért.

Bemutatta a miniszterelnök szóvivője a Nemzeti Konzultáció keretében kiküldött kérdőíveket, melyben az emberek véleményét kérik ki egyes kormányzati tervekkel kapcsolatban. Szijjártó Péter ismertette a kérdések tartalmi részét, majd elmondta, az első 100 ezer konzultációs ívet már május 29-én kézbe vehették, elsősorban fővárosi lakosok. Június 24-ig minden felnőtt, állandó lakhellyel rendelkező magyar állampolgárhoz meg kell érkeznie a borítéknak. Azokat augusztus 20-ig lesz lehetősége visszaküldenie a válaszolóknak, eredményre pedig augusztus legvégén lehet számítani.

Arról, hogy mennyiben befolyásolják majd az emberek válaszai a kormányzati döntéseket, például mi lesz a válságadók sorsa, a miniszterelnöki szóvivő úgy reagált, a válságadókat három évre vezették be, de a közterhek arányos elosztásában nem engedhet a kormány. Ezeket tehát valószínűleg más formában fogják kivetni az érintett cégekre, de a szóvivő ezzel kapcsolatos részleteket nem árult el. A luxuscikkekre kivetett magasabb áfával kapcsolatos kérdésről a miniszterelnöki szóvivő elmondta, valószínűleg azokat a jelenlegi 27 százalékosnál magasabb értékű forgalmi adó sújtja majd, míg a létfenntartáshoz szükséges termékek esetében a kormány csökkenteni akarja az áfa-terhet.

A miniszterelnök szóvivője szerint 8 millió 2250 kérdőívet küldenek ki, az embereket fejenként 105 forintért kérdezik meg véleményükről. Szijjártó Péter szerint a statisztikai adatbázist hoznak létre, a hozzájáruló személyes nyilatkozatokat pedig külön kezelik, ezért a politikai vélemény és a személyes adatok „nem találkoznak” majd. Korábban a Nyilvánosság Klub egy közleményében úgy fogalmazott, a konzultáció propagandacélokon kívül egy olyan adatbázis elkészítését célozza, amelyben a választók személyi adatait és politikai véleményét összekapcsolják. Majtényi László, volt adatvédelmi biztos egyenesen azt javasolta mindenkinek, hogy tiltsa le az adatait, vagy ne küldje vissza az új nemzeti konzultációs kérdőíveket. Majtényi László elmondása szerint három lehetőség van az adatok letiltására. Az önkormányzatok ügyfélszolgálatain kitölthetőek ezek az űrlapok, lehet levelet írni a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának vagy interneten keresztül, a Magyarország.hu-n is letilthatjuk – magyarázta a volt adatvédelmi biztos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik