Belföld

Levegőadó?

Az emberek többsége tisztában van azzal a ténnyel, hogy a befizetett adók jórészt az állami kiadásokat fedezik, vagyis pontosan tudják, mire fordítják a befizetéseiket.

Az adók egyre magasabbak, az állami étvágya azonban csillapíthatatlan. Mi is erre a megoldás válság idején? Az ország vezetése szerint ha kivetnek még újabb adókat, abból lesz elég bevétel, így lesz fedezet az államadósság törlesztésére és nem jutunk a görögök sorsára.

Ezzel a megoldással újabb összegeket vesznek el a családoktól, persze a fizetésük nem emelkedik, csak a kiadások, melyeket kötelezően be kell fizetni. A szakmában meghatározó közgazdászok szerint ez visszafogja a fogyasztást, a cégek beruházásait, így a várt növekedés nem indul be a következő években sem.

Minden egyes nap a parlamenti közvetítésekben, a híradásokban is arról hallhatunk, hogy újabb adókat vezetnek be. Az elmúlt időszakban több ilyen is történt. Kezdve az úgynevezett chipsadóval, a baleseti adóval vagy a különböző különadókkal. Mi értelme van annak, hogy alig marad valami, ami után nem kell adót fizetni? Ha valaki például kutyát tart, azzal a társadalom számára is hasznos dolgot cselekszik, hiszen gondoskodik egy másik életről, mégis, újabban már kell az ebek után is adózni.

Az idén nyáron megjelenik a telefonadó is, melyet persze a fogysztókra terhelnek át a telekommunikációs cégek. A tömegközlekedési adó is szóba került, igaz, beépítve egy másik adónembe.

Mi lesz a következő lépése a kormányunknak? Megadóztatja a levegővételt is? Minden egyes levegővétel x %-os adót jelentene? Még fizessek is ezért a szmogos levegőért? És örülhetek egyáltalán, hogy vehetek levegőt. Csak nehogy elolvassa Matolcsy miniszter úr ezeket a sorokat, mert még ötleteket merít belőle…

Bürgés Zsófi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik