Belföld

Lázár csak ideiglenesen lép le, Orbán kölcsönkéri

orbán-lázár (orbán viktor, lázár jános, szijjártó péter)
orbán-lázár (orbán viktor, lázár jános, szijjártó péter)

A kormánynak a következő két évben azon kell dolgoznia, hogy könnyítse az emberek életét.

Vissza kell adni a reményt – mondta a Délmagyarországnak Hódmezővásárhely fideszes polgármestere, aki júniustól a Miniszterelnökséget vezető államtitkárként folytatja munkáját. “Magyarországon nem demokratikus deficit van, hanem szociális. Ez a legsúlyosabb probléma. Nagyon sokan nem látják a jövőt, elvesztették a reményt. Az elmúlt években mindenki meghozta a maga áldozatát, most már a sikernek kell jönnie” – mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Lázár János azt is elárulta, családjával nem költözik a fővárosba, és polgármesteri működését sem befejezi, hanem megszakítja. Lázár János azt mondta: Orbán Viktor érdemi változást tervez a kormányzásban, erősítené a politikai koordinációt. A következő időben a kormányzás fő iránya a vidékfejlesztés – tette hozzá.

Lázár János államtitkárként átalakítaná a Miniszterelnökséget: lesz parlamenti helyettes államtitkárság, amely a kormányfő parlamenti munkáját szervezi, politikai programja érvényesülését követi a jogalkotásban. A stratégiai helyettes államtitkárság a Magyarországon működő különböző stratégiai központok véleményét, kritikáját, javaslatait próbálja meg ötvözni azért, hogy nyomon kövesse a választási programhoz képest a kormány teljesítménye hol tart. A harmadik egy koordinációs csoport lesz, amely azon dolgozik, hogy a vidék, a választókörzetek érdekei érvényesüljenek.

Hódmezővásárhely új ura

Lázár János helyett a Fidesz-KDNP Almási Istvánt javasolja polgármesternek. A jelenlegi alpolgármestert vélhetően a nyár végén esedékes hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson választják meg. Az alföldi városban azért tartanak időközi választást, mert Lázár János, aki tíz éve irányítja a települést, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárként folytatja majd munkáját, így le kell mondania polgármesteri posztjáról.

Almási István 1944. július 12-én született a Békés megyei Eleken. 1968-ban a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerzett, magyar-ének-zene szakon, általános iskolai tanári, majd 1979-ben népművelői diplomát. Szülőfalujában, majd Hódmezővásárhelyen dolgozott tanárként. 1975-től a vásárhelyi Petőfi Művelődési Központ népművelője, a következő esztendőtől igazgatója volt, 1983-tól 2000-ig a Németh László Városi Könyvtárat vezette. 1994-től önkormányzati képviselő, 2000-től a város alpolgármestere, 2003 óta pedig a KDNP helyi elnöke. Munkájáért több más elismerés mellett 1995-ben Pro Urbe Hódmezővásárhelyért díjjal, 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

Orbán kikéri Lázárt

Szimpátia- és ellentüntetés is lesz pénteken Hódmezővásárhelyen, ahol Orbán Viktor személyesen „kéri” ki Lázár Jánost a közgyűléstől. Egy titkos támogató segítségével a Szolidaritás ingyen szállítja a városba a kormányellenes tüntetőket – írja a Magyar Nemzet. A kormányfő látogatására időzítve demonstrál a Magyar Szolidaritás Mozgalom. A szervezet egy „nagylelkű támogató jóvoltából” ingyen utaztatja le azokat a fővárosiakat, akik ott akarnak lenni a tüntetésen.

A mozgalom azért tüntet, mert a polgármester Miniszterelnökséget vezető államtitkár lesz, és ezzel – mint fogalmaznak – „elhagyja a polgármesteri széket, elhagyja a várost a felhalmozott több tíz milliárd forintnyi adósságával együtt”. A Szolidaritás azt akarja, hogy olyan új polgármester legyen, aki alatt újra egy virágzó, élhető várossá válhat a település, ahol nem félelemben élnek az emberek.

A Szolidaritásnál a Magyar Nemzetnek nem árulták el, ki a nagylelkű támogató. Az illető anonimitást kért, a támogatás mértéke pedig kizárólag a buszra vonatkozik. Az biztos, hogy a mozgalom vezetése korábban kétszer is egyeztetett Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel, például a január 2-i, az új alaptörvény ellen az Operaház előtt megtartott tüntetés megszervezéséről. A közelmúltban pedig Bajnai Gordon vendégeskedett a Szolidaritás egyik szegedi rendezvényén, ahol egyebek mellett arra keresték a választ, hogy miként lehet leváltani a jelenlegi hatalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik