Belföld

Matolcsy: Magyarország a gyógyulás útjára lépett

matolcsy-györgy(i) (matolcsy, )
matolcsy-györgy(i) (matolcsy, )

A nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország két évvel ezelőtt a gyógyulás útjára lépett, s ennek jele, hogy az Országos Onkológiai Intézetben az egyik legkomolyabb betegséget mostantól új épületben tudják legyőzni.

Az onkológiai intézet új sebészeti tömbjének egyházi felavatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Matolcsy György azt mondta: bárcsak már az ország is azon a szinten lenne, mint az egyik legsúlyosabb betegséget gyógyító intézmény. Szerinte 2002 óta a magyar államot vezető kormányok nem az ország gyógyulását, hanem az ország betegségét súlyosbító politikát folytattak, de ezzel két éve szakítottak, s megtették az első lépéseket a gyógyulás felé. A kormány szakított az olyan önpusztító betegséggel, mint az eladósodás, konszolidálta Magyarország államháztartását, visszaállította a magyar állam pénzügyeinek “harmóniáját”. Ezzel együtt munkát, vagyis értelemet adtak sok ember életének – vélekedett.

Kiemelte: a munkaközpontú gazdaság és társadalom kialakítása szintén a gyógyulás útja. Magyarország működőképességének helyreállításához kiemelten fontos: a valódi értékek, vagyis a munka, a hit és a család erősítése – mondta a miniszter. A nemzetgazdasági miniszter köszönetet mondott Kásler Miklósnak, az intézet főigazgatójának és Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak is, amiért vállvetve küzdöttek együtt az intézmény fejlesztéséért, ugyanis mint Matolcsy György elismerte: “nem mindig könnyű pénzt kapni a kormánytól”.

Kásler Miklós, az intézet főigazgatója elmondta: az Országos Onkológiai Intézet a klinikai onkológiai ellátás szempontjából a négymilliós központi régió majdnem felét, 1,5 millió embert, míg a sugárterápia területén a régió 80 százalékát látja el, amely azt jelenti, hogy intézet az országos betegellátásban is mérvadó. A főigazgató egyúttal üdvözölte az egészségügyi struktúraváltást, amelynek központi gondolata, hogy a beteget ott lássák el, diagnosztizálják és kezeljék, ahol a terápia összes eszköze, módszere és szakembere rendelkezésre áll. Megjegyezte: francia adatok szerint a szakkórházi ellátás a betegek gyógyulási esélyét 9 százalékkal javítja.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azt hangsúlyozta: az ilyen országos intézményekben összpontosuló tudás a GDP növekedéséhez is hozzá tud járulni. Ha célzottan finanszírozzák a daganatos terápiákat, illetve a diagnosztika hatékonyabbá tételét, és az így elért onkológiai fejlesztések szabadalmak lesznek, az bevételt jelent a magyar egészségügy számára – tette hozzá. Az államtitkár egyúttal azt is bejelentette, hogy az egészségügyi ellátás legmagasabb progresszivitási szintjét jelentő intézményeknek, amilyen a daganatos betegségek kezelésében az Országos Onkológiai Központ, még idén bevezetnek egy plusz szorzót, hogy korrigálják a finanszírozásukat.

Szócska Miklós azt is elmondta, hogy az ellátás fejlesztése, a munkakörülmények javítása mellett a gyógyításban dolgozókat motiválhatja egy másik tényező is. Kifejtette, hogy az Országgyűlés jövő héten szavaz a dolgozók béremeléséhez szükséges törvényjavaslatról, s ezzel 86 ezer egészségügyi dolgozó már a nyáron megkapja a béremelés első ütemét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik