Belföld

Festményruhák a szegedi Kass Galériában

24.hu
24.hu

2012. 05. 24. 06:00

Kántor Ágnes képzőművész viselhető festményeit csütörtöktől láthatja a közönség egészen július közepéig.

Ibos Éva, a kiállítás kurátora elmondta: a művész a festészetet ötvözte a hagyományos női munkával, a varrással, hiszen különböző öltözeteken jelennek meg alkotásai. A Wearable Identity, azaz viselhető személyiség címet viselő sorozat darabjai hagyományos képek módjára a falon kaptak helyet, azonban a képkeret szerepét vállfák helyettesítik.

Mint a kurátor kifejtette, bár a festmények mindenki számára a téglalap alakú alkotásokat jelentik, a kortárs fiatal művészek mostanra hihetetlen bátorsággal dolgoznak fel minden tradicionális megnyilvánulást.Kántor Ágnes például formát adott képeinek azzal, hogy levágta a rámáról őket és ruhadarabot szabott belőlük. A kép ruhaként személyessé válik. Ez igaz a kiállított darabok témáira is, hiszen szinte naplóként viselkednek. Olyan eseményeket örökítenek meg, melyek apróságnak, hétköznapinak tűnnek, de hozzátartoznak a mindennapokhoz és a személyességhez. Így megjelenik az élmények közt a strand, a fogorvos, de a pihenés vagy egy találkozás is.

A Bárhová elvihetsz című kiállításon 16 műalkotást láthat a közönség július 15-ig. Kántor Ágnes a Képzőművészeti Egyetemen végzett festő szakon, jelenleg a rajz és művészettörténet tanszék oktatója Szegeden. Az alkotó mindig sorozatban gondolkodik, egy-egy indíttatás 4-6 darabos munkát eredményez. A művész Mariborban ösztöndíjasként is dolgozott, korábbi munkáit bemutatták már Németországban, Spanyolországban, Szlovéniában és Ausztriában is.

Mint Ibos Éva elmondta, idén elsősorban olyan fiatal művészeket mutat be a Kass Galéria, akiknek erős szegedi kötődésük van. A cél egy olyan friss szemlélet láttatása, amely kissé szokatlan a hagyományosabb ízlésű közönségnek és akár egy kis megdöbbenést, megrökönyödést is kivált. Azokat a progresszív, másképpen, konceptuálisan gondolkodó fiatal művészeket hívja meg, akik egy új nézetét mutatják meg a képzőművészeti kultúrának – tette hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23:  A Police officer stands guard near the Manchester Arena on May 23, 2017 in Manchester, England.  At least 22 people were killed in a suicide bombing at an Ariana Grande concert at Manchester Arena which was packed with children. It is the worst terrorist incident on British soil since the London bombings of 2005.  (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.