Belföld

Háború vér nélkül – Hódít az airsoft Szegeden

Megszokhattuk már az elmúlt években, hogy újabb és újabb extrém sportok jelennek meg a piacon, melyek nekünk, magyaroknak újnak tűnhetnek.

Ilyen sport az airsoft is, amelyet a játékosok alacsony energiájú légfegyverekkel űznek. Lényege, hogy ellentétben a számítógépes játékoknál megszokott egér-billentyűzet kombinációval, itt a szabadban rohangálva tudunk egymásra vadászni. Ez keményen hangozhat elsőre, de komolyabb sérüléseket a fegyverekkel nem tudunk okozni egymásnak. Még akkor se, ha nyílt bőrfelületet talál a fegyverekből kilőtt gumilövedék, csak kisebb bőrpír jelentkezhet, és maximum egy darázscsípésnyi fájdalmat érezhetünk.

Az airsoftban két csapat játszik egymás ellen, mindkettőnek a szervező által kiadott utasításokat kell követni. Természetesen háborús szituációk imitálásáról van szó, tehát a feladatok is ehhez igazodnak: foglald el az ellenséges bázist, szabadítsd ki a túszt, kapd el a drogbárót és hasonlók. Mindeközben a szereplők, akik egyébként a játék hatására teljesen át tudják élni a szituációt, jól érzik magukat, kint vannak a szabadban, megismernek másokat. Gyakran előfordul, hogy egy-egy játék szervezője fizet egy lángossütőnek, vonuljon ki a helyszínre, hogy a kellemes illatokkal és ízekkel fokozza a hangulaot.

Sokszor az is előfordul, hogy a Honvédség katonái összeállnak és jelentkeznek egy airsoft játékra. Ilyenkor persze a civil játékosok nem érzik túl jól magukat, hiszen a katonák ragaszkodnak a jól megszokott álcaruhájukhoz és természetesen az sem mindegy, hogy mögöttük ott áll sokévnyi kiképzés tapasztalata. Ilyen esetben nem kérdéses, hogy melyik csapat fog győzni.

Az airsoft semmiképp sem összekeverendő a paintballal. Az előbbi fegyverei teljes mértékben, tehát súlyra, méretre és kinézetre is hasonlítanak eredeti társaikra, míg a paintball puskák speciálisan festékgolyók kilövésére lettek kialakítva. Az airsoft fegyverek biológiailag lebomló gumilövedékeket szórnak, melyek nedvesség hatására lassan elolvadnak. Így a természetszeretőknek sem kell aggódniuk, hogy erdőinket műanyaggolyókkal szórják tele az oktalan lövöldözni vágyók.

Szegeden is űzik már ezt a sportot. A Keleti Blokk Airsoft Egyesület az egyik legismertebb helyi szervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik