Belföld

Íme a Szegedi Nemzeti Színház új évadja

A következő évadban többek között a Bánk bánt, a La Mancha lovagja musicalt és a Rigolettót játsszák a Szegedi Nemzeti Színházban.

Felújítási munkálatok miatt valamivel rövidebb évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház emiatt kisebb nézőszámot könyvelhetett el, a jegybevétel azonban így is meghaladja a tavalyit – összegezte a hamarosan záruló idényt Gyüdi Sándor igazgató a pénteki társulati ülésen.

Mint mondta, az évadban 338 előadást tartottak. A színházban 70 művészeti programot láthattak a nézők, ez hetente két különböző művészeti munkát jelentett. Bár valamivel kevesebb volt a nézőszám, a bevétel a tavalyi 132 millióról 141,5 millió forintra nőtt.

A három tagozat – opera, próza és a Kortárs Balett – sikeres bemutatói mellett több közös produkció született, melyek rendkívüli érdeklődéssel futottak. Ezek közül a West Side Story 28 előadásban 15 ezer nézőt vonzott, így a tervek szerint tovább játsszák. Még ennél is nagyobb siker volt a Macskafogó, mely 41 előadásban 22 ezer nézőt nevetetett meg. A színészek átlagosan 80-90 előadást játszottak az évadban.


Az évad legsiekesebb darabja a Macskafogó lett
Fotó: Bozsó Krisztián

A nyári felújításról Gyüdi Sándor elmondta, hogy a város és uniós pályázat által finanszírozott 400 millió forintos korszerűsítés napokon belül elkezdődik. Ennek során elsősorban energetikai átalakítás zajlik majd. A pincében kazánokat helyeznek el, emiatt födémeket áttörve kéményt is építenek. A korszerűsítés során több mint száz nyílászárót is kicserélnek, de felújítják a légkeverő rendszert is, így a közönség számára is komfortosabb lesz a színház. A teátrum október 6-án a nemzetközi operafesztivál nyitóestjével tárja ki újra kapuit.

Juronics Tamás művészeti vezető a következő évadról szólva kiemelte: számos program várja a közönséget a 2012/2013-as évadban is, mely szeptember 28-án, a Kisszínházban kezdődik John Steinbeck Egerek és emberek című színművével. Ezt követően láthatja a közönség David Gieselman Kolpert úr című vidám színművét, valamint J.W. von Goethe és Peter Hacks A mundérvásárhelyi búcsú című vásári komédiáját. A kortárs szerzők közül Pozsgai Zsolt ír darabot Pipás Pista címmel, melyet január végén láthat a közönség, de új darabbal készül a Szegedi Kortárs Balett is Homo defectus címmel. Március 15-én a Katona József Bánk bán című tragédiáját láthatják a nézők, majd áprilisban Füst Milán Boldogtalanok című drámája zárja itt a bemutatókat.

A felújított Nagyszínházban október 6-án az Armel Fesztivál nyitódarabjával indul az évad. Még ebben a hónapban P.I. Csajkovszkij Diótörőjével a Kortárs Balett várja majd a gyerekeket. A West Side Story nagy sikere után november 16-án ismét musicalt láthatnak a nézők: a Dale Wasserman és Mitch Leigh jegyezte La Mancha lovagját. A gyerekeknek egy opera is készül, Ránki György Pomádé király új ruhája című művét január 13-án mutatják be. Februárban Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettjét, míg márciusban Giuseppe Verdi Rigoletto című operáját állítják színpadra.

A Dömötör-díjátadón László Boldizsár és Nánási Helga a Rigolettóból, Geiger Lajos a La Mancha lovagjából adott elő részletet
Fotó: Bozsó Krisztián

Az évadzáró társulati ülésen átadtak több elismerést is. A Szegedi Tudományegyetem közönségdíját idén a prózai tagozat két művésze, Pindroch Csaba és Erdélyi Tímea vehette át. A szegedi operabarátok az évad énekesének Miks Adrienn operaénekesnek választották kiemelkedő művészi teljesítményéért. Az énekkari nívódíjat Börcsök Bálint érdemelte ki, az operatársulat tagjai pedig a Vaszy Viktor-díjat Nemes Rolandnak ítélték oda. A Szegedi Kortárs Balett tagjainak szavazatai alapján az Imre Zoltán-díjat Nyitrai Tímea vehette át. A prózai tagozat Makó Lajos-díját Erdélyi Tímea, a műszak Varga Mátyás-díját pedig Vági Olga ruhafelelős kapta.

Felújítási munkálatok miatt valamivel rövidebb évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház, emiatt kisebb nézőszámot könyvelhetett el, a jegybevétel azonban így is meghaladja a tavalyit – összegezte a hamarosan záruló idényt Gyüdi Sándor igazgató a pénteki társulati ülésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik