Belföld

Ezrek Gyirmóton: magyar nóta, halászlé és borlovagavatás

Egymást érték a bográcsok a gyirmóti tónál, a gasztró kaland apropója pedig nem más volt, mint a Gyirmóti Halászléfőző Verseny, melyet idén második alkalommal, hagyományteremtő céllal rendeztek meg.

 

A somlói borlovagrend kancellárja Horváth Ferenc, az Alcufer tulajdonosa, lelkes gyirmóti lokálpatriótaként rávette bor- és pálinkalovag társait, hogy a klub hagyományaitól el nem térve, de ezúttal a gyirmóti halászlé-főző fesztivál avassák fel új tagjaikat. A látványos és mókás lovaggá ütésre délután került sor.

De ne szaladjunk előre az időben: a délelőtt a hangulat alaphangját Borkai Zsolt édesapja, Borkai István, vagy ahogy a gyirmótiak hívták Pista bácsi adta meg, aki elsőként a szervezőknek, majd a csapatoknak is külön-külön elhúzta, pontosabban elharmonikázta a kedvenc nótájukat.

„Tavaly hagyományteremtő szándékkal indítottuk el ezt a kezdeményezést, ami nem mellesleg jótékony célt is szolgál. Nemcsak Győr környékéről, hanem például Békéscsabáról is érkeztek versenyzők. Reméljük jövőre még nagyobb lesz az érdeklődés, azt szeretnénk, ha az egész tó területét ellepnék majd a szakácsok és társaik, na meg persze a gasztró kibicek” – hangsúlyozta a következő év terveitSzabó Jenő, Gyirmót polgármestere.

 

A tavalyi 11 csapathoz képest idén 24 együttes nevezett az Aranyhal Szabadidő Központban megtartott versenyre. A vidám társaságok már kora reggel az alapanyagok feldolgozásával foglalatoskodtak, hogy a kiírt határidőre, azaz délután 13 órára elkészüljenek a halászlevekkel. Persze minden nevező brigád a saját, titkos receptúrája alapján készítette a pikkelyesekből varázsolt finomságokat. „Mi még lófejet is tettünk a halászlevünkbe” – poénkodott portálunknak Füleki Zoltán, a Patnet Security csapatának szakácsa, majd gyorsan hozzátette: Viccet félretéve, 5 féle halból és rengeteg szeretettel készül a patentos csemege, ez a mi titkunk.”

A finom halászlevek közül persze nehéz volt eldönteni, hogy melyik sikerült a legjobban, ezúttal sem volt könnyű a zsűrik dolga.

A nótaszó, a gyermekprogramok és a mesterien ízes étkek ezúttal is bebizonyították, hogy Gyirmótra mindig öröm ellátogatni, főleg ha halról van szó!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik