Belföld

Kockabűvölők

Bűvös kocka kirakó versenyt rendeztek a Hétvezérben.

Ötödszörre tartottak Bűvös kocka kirakó versenyt pénteken a Hétvezér Általános Iskolában. A megmérettetésen harminc olyan alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás tanuló vehetett részt, akiöt percen belül képes visszaállítani Rubik Ernő 1974-es találmányának eredeti színkombinációját.

Idén is a volt hétvezéres Varsányi Tamás lett aranyérmes, 12,77 másodperc alatt rakta ki a kockát. Második helyen végzett a Vasvári diákja, Máté Balázs, a Jákyban tanuló Molnár Benjámin 14, 86 másodperce pedig csupán a bronzéremre volt elegendő.

9 másodperces egyszeri eredményével és 11 másodperces átlagával a magyar élvonalba tartozó Bernát Balázs segítőként volt jelen az eseményen, az egyes fordulók előtt ő keverte össze a kockákat.

– Néha stresszes a játék, versenyeken előfordul, hogy izgulok – vallotta be a Bűvös kocka „Paganinije”. – Bárhogy is keverjük, legfeljebb húsz forgatásból már visszaállítható az eredeti színkombináció. A kirakásnak van receptje, könnyen elsajátítható, azonban reálagy szükséges hozzá, ugyanis gondolkodva kell kockázni. A profik 120 lépést, míg az igazi nagyok akár 500 forgatást is fejben tartanak.

Nemcsak remek unaloműző tevékenység, vallja a VB-ken és Európa-bajnokságokon is helyt álló fiatalember, de gyakorlati haszna is van: – Csukott szemes kirakás esetén tudni kell villámgyorsan memorizálni, amikor ezt gyakoroltam, percek alatt meg tudtam tanulni irodalomórára a verseket. És az ujjügyesség is jól jön bizonyos helyzetekben – teszi hozzá talányosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik