Belföld

Most már kipöckölhetik a Klubrádiót

klubrádió (klubrádió, )
klubrádió (klubrádió, )

Átment a fideszes módosító a parlamenten, elképesztő hatalmat kap a Médiatanács.

Így például a jövőben nem kell szerződést kötnie egy lezárt pályázat győztesével. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy hiába nyert meg valaki egy frekvenciát, ha valamiért nem tetszik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának, akkor nem szerződik vele és így nem sugározhat.

Emellett a jövőben rádiót üzemeltetni kizárólag a médiatanáccsal kötött hatósági szerződés alapján lehet, a korábbi törvény szerinti műsorszolgáltatási szerződések az év végén megszűnnek.

Az MSZP közleménye szerint a változtatások jogerős bírósági döntések végrehajtását teszik lehetetlenné, ráadásul visszamenőleges hatállyal. A módosító javaslatokról több fideszes politikus korábban azt mondta, hogy szó sincs hátrányos megkülönböztetésről, a Klubrádió ügyeit nem érintik a mostani módosítások.

Az alapvető jogok biztosának alkotmánybírósági beadványát is érinti a pénteken elfogadott módosítás. Szabó Máté kifogásolta, hogy a miniszterelnök kinevezhet új elnököt az NMHH élére, viszont az előző médiatanács-elnök megbízatása egészen addig nem szűnik meg, amíg az NMHH új elnökét meg nem választják a Médiatanács elnökévé.

A mostani változtatás értelmében az NMHH elnökének megszűnik a megbízatása, ha az Országgyűlés a kinevezése után 30 napon belül nem választja meg a Médiatanács elnökévé.

Klubrádió: még nincs lefújva a meccs

Súlyos, törvényes és alkotmányos akadályai vannak annak, hogy a médiatanács alkalmazza a pénteken elfogadott, médiatörvényhez benyújtott módosító indítványokat – mondta a Klubrádió jogi vezérigazgató-helyettese. Stock Richárd szerint a parlament döntése mindenesetre jelzi, hogy a Fidesz miként viszonyul az adóhoz.

Jelen pillanatban a Médiatanács térfelén a labda, napokon belül színt kell vallaniuk, hogy mire használják a törvénymódosítást. A csatorna egyébként végső esetben az Alkotmánybírósághoz fordulhat jogorvoslatért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik