Belföld

Hatvanévesen szüljek? Ezt akarják?

Finoman szólva sem aratott osztatlan sikert a kormány napokban kiszivárgott elképzelése, amely pluszpontokkal jutalmazná a több gyermeket felnevelt nyugdíjasokat, és „büntetné” a gyermekteleneket. A cikkünkhöz érkezett kommentek elsöprő többsége átgondolatlan és felelőtlen ötletelésnek tartja a Blikk által közölt tervezetet.

„Helyeslem a kormány döntését. Végtére nem fogyhat ki a nemzet. Támogatja a születésszám gyarapodását. Nálunk sokkalta szegényebb lokációkban van a legnagyobb népszaporulat. A szinglik fizessenek több adót, ebből támogatni lehet azokat a sokgyermekes szülőket, akik gyermekei biztosítják majdan a gyermektelenek nyugdíját. Mi ebben a probléma?” – írja az egyik kommentelő, de véleményével csaknem egyedül maradt.

Az FN24 Facebook-oldalán és a a hír24-en kommentelők többsége úgy véli, nem fair ilyen eszközökkel ösztönözni a gyerekvállalást.


Fotó: MTI / SUTANTA ADITYA

„..és akkor akinek egészségügyi okból nem lehet gyermeke azzal mi lesz ??? És végigdolgozott 40 vagy 45 évet 3 műszakban és fizette e nyugdíjjárulékot próbált öngondoskodni a magánynyugdíjpénztárával, amit huss elvittek ??? Mi a fene folyik itt ?”

Sokan azzal magyarázzák ellenérzésüket, hogy egy ilyen javaslatnak nincsenek meg az objektív feltételei sem.

„Létbiztonság, jogbiztonság, kiszámítható jövőkép, családbarát munkavállalói környezet, stabilitás, stb. Jelenleg ezek közül egy sincs meg. Akkor mit is akar a kormány?”

„Ösztönözni: ösztönzően kell! Nem folytonos bizonytalanságba hajtani a zembereket. Így nem lehet előrelátóan felkészülni semmire. A zemberek 13 év alatt felhalmozott nyugdíját elvették, majd most kitalálják, hogy még kiét, miért veszik el. Ez kétségbeejti, nem ösztönzi a zemberek nagy részét.”

Volt olyan hozzászóló, aki szerint a most megjelent terv hírlapi kacsa. Vagy mégsem?

„ Ez rémhír kategória, amit az átkosban büntettek. Ha és netán nem az, akkor ezt a kormányt úgy elsöpri a népharag, hogy a Gobi sivatagban találják magukat. Pozitív eltérítést jogos lehet adni a többgyermekes családoknak de legfeljebb 2 gyermekig. Lehet gondolkozni, hogy miért. Bízom benne, hogy ez az agymenéses cikk valamilyen tévinformáción alapul. Ilyet még Matolcsy úrról sem tudok elképzelni. Van olyan, aki a 70-es években kisebb vagyont költött el, hogy legyen gyermeke, mégsem sikerült. Büntessük meg őket!”

Természetesen (?) az ilyenkor szokásos cigányozás sem maradhatott el. Többen utaltak rá (ki finomabban, ki direkt módon), hogy ezzel a pontrendszerrel azok járnak jól, akik „a szocpol és a segélyek reményében” 5-6 gyereket szülnek. Volt azonban olyan is, aki vitába szállt velük.

„Azt hiszem nem kellene erre a cikkre romázni! A romák akkor is szülnek, ha nem kapnak nyugdíjat imádják a gyerekeiket. Roma nő még soha nem dobta ki a kukába a csecsemőjét. Itt az alapvető emberi jogokról van szó! A hatalom ne akarjon az ágyamba is bebújni, s ne szabja meg, hogy hány gyereket szüljek, mit főzzek, milyen ruhát viseljek. Inkább az összeomlás előtt álló gazdaságunkkal törődjön!”

 

 

Néhány olvasónk személyes élményei – enyhén szólva – nem támasztják alá a kormány szándékait.

„Két kislányom van,amikor az elsőt megtudtuk és a munkáltatóm megtudta, ki akart rúgni. Közöltem vele hogy nem tud majd bosszúból felnyomott az OEP-nél hogy nem is várok babát mire elővették a háziorvosomat és a nőgyógyászomat hogy támasszák alá hogy igaz-e hogy terhes vagyok.. Hogy hova megyek majd vissza azt nem tudom mert a kutyának nem fogok kelleni 38 évesen,két gyerekkel. Ennyit az ösztönzésről.”

 

„Épp most gondolkoztam: KÉNE SZÜLNÖM 60 ÉVESEN +2 GYEREKET”

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik