Belföld

A Jobbik kiseperné a mozipiacot

novák előd (novák előd)
novák előd (novák előd)

Novák Előd szerint az izraeli monopólium miatt nincsenek elegendő számban magyar filmek a hazai mozikban. Pedig ő szívesen látna filmet a Rongyos Gárdáról.

Novák Előd, a Jobbik ökle péntek délelőtt a Duna Plaza előtt az izraeli monopólium alá került magyar mozipiacról tartott rövid eszmefuttatást felvásárlással, Simon Peresszel és az izraeli cég 20 százalékos kisebbségbe szorításával.


Fotók: Kummer János

A Jobbik alelnöke szerint a magyar mozik nagy többsége, körülbelül 80 százaléka az izraeli illetőségű Cinema City cég kezében van, mióta a Palace Cinemas illetőségű mozikat felvásárolta. Ez valóban így van, amióta a hazai artmozihálózat az összeomlás szélére került, és a nagyobb plázákban található multiplexek vették át a piacot. Kérdés azonban, hogy a Hollywood által már kizárólagosan használt digitális formátumra való átállás vetítéstechnikai hátterét melyik magyar tulajdonban lévő cég tudná megfinanszírozni.

A Hír24 kérdésére, hogy a magyar tulajdonosok nem ugyanazokat a népszerű filmeket vetítenék-e a profit érdekében, mint a jelenlegi mozihálózatok, a Jobbik alelnöke úgy válaszolt: valószínűleg így lenne részben, de róluk mégis feltételezhető, hogy a nemzeti érdekeket is szem előtt tartanák.

Voltak próbálkozások kis mozik magánszemélyek által történő üzemeltetésére, ezek azonban szinte kivétel nélkül tönkrementek. A jegyárak magasak, az emberek többsége pedig egyszerűen letölti a filmet, amire szüksége van. Az emberek egyébként sem költenek sokat mostanában szórakozásra.

Nehezen lenne elképzelhető, hogy a képviselő által indítványozott magyar filmek műsorra tűzéséből kijönne egy rendes moziműsor, lévén az elmúlt években alig készült jelentősebb magyar produkció, legalábbis a szélesebb közönség számára. Ezt Novák Előd is elismerte, de úgy fogalmazott: ezek a filmek a jövőben elkészülhetnek, addig is egy úgynevezett mozikamara létrehozását sürgette, valamint a magyar filmek 10 százalékos kvótájának meghatározását az összes moziban.

Azon túl, hogy a Jobbik politikusai minden izraeli cég üzleti vállalkozásai mögött ideológiai hátteret sejtenek, a kis mozik gazdaságos fenntartása a mai üzleti viszonyok között szinte lehetetlennek tűnik. A magyar közönségfilmeket pedig most is vetítik a nagy mozihálózatok, de nézettségi rekordokról ezek kapcsán ritkán lehet beszámolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik