Belföld

Fegyverbotrányba keveredhet a kizárt jobbikos képviselő

Gyanú vetül a Rongyosok Kulturális Hagyományőrző Egyesületére. A szervezetet néhány hónapja az az Endrésik Zsolt országgyűlési képviselő vezeti, akit a minap zárt ki a Jobbik.

Felfegyverkezve elkövetett bűncselekmények elemzésével foglalkozó forrásunktól úgy tudjuk: a közelmúltban több tíz éles vagy rövid idő alatt élesíthető, emberi élet kioltására alkalmas fegyvert hozott be Szlovákiából Magyarországra a Jobbik parlamenti frakciójából minap kizárt Endrésik Zsolt vezette Rongyosok Kulturális Hagyományőrző Egyesületének néhány tagja. Az ügylethez – szintén informátorunk állítása szerint – szlovák szervezett bűnözői csoportoknak is közük van.

A Rongyosok Kulturális Hagyományőrző Egyesületének alapító elnöke Ambrus Zoltán. Az Ambrus tulajdonában lévő boldvai Batta tanyán – ami egyúttal a szervezet székhelye is – a rendőrség már 2009 tavaszán több tucat fegyvert foglalt le. Azokról hivatalos fegyverszakértő állapította meg, hogy „speciális tudás nélkül könnyen éles lőfegyverekké alakíthatóak”. Az annak idején indult eljárás jelenleg bírósági szakban van.

Ütős nóta

Ambrust már évekkel korábban, 2000-ben 1 év 4 hónap börtönbüntetésre és a közügyektől való eltiltásra ítélték többek között „robbanóanyaggal, robbanószerrel való visszaélés bűntette, és lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés bűntette” miatt.

Úgy tudjuk, a Rongyosok Kulturális Hagyományőrző Egyesülete rendszeresen tart katonai jellegű kiképzéseket és egyenruhás rendezvényeket. A szervezet úgynevezett Szent László tagozata idén február tizenegyedikén a „Börzsöny Akciócsoport” szervezésében részt vett a Kitörés névre keresztelt túrán. Erről egy aktivista így számolt be egy radikális portálon: „Egyesületünk katonai hagyományőrzés céljából részben korhű öltözetben, felszereléssel és kiegészítőkkel teljesítette a szervezők által meghatározott útvonalat. A Kapisztrán térről mintegy 70 fővel indultunk, és igen ütős volt a nótaszóval való kivonulásunk. Egyesületünk elhelyezte az emlékezés mécseseit a Budai várban és az útközben található katonasírokon is… Dicsőség a Hősöknek! Kitartás!”


Szegedi Csanád és Endrésik Zsolt
Fotó: MTI / Bruzák Noémi, Kovács Attila

Ambrus néhány hónapja átadta Endrésik Zsoltnak a Rongyosok Kulturális Hagyományőrző Egyesülete vezetését. A miértről Ambrus lapunknak így nyilatkozott: „Az egyesület elkezdte túlnőni magát. Zsolt mégiscsak országgyűlési képviselő, jobban át tudja fogni a szervezetet. Az én képességeim már nem voltak alkalmasak, hogy csináljam, megmaradtam ilyen fegyverekkel foglalkozónak.”

Kizárva

Az utóbbi hetekben Endrésik Zsolt többször is szerepelt a hírekben. Hosszú ideig ő volt a Jobbik Borsod megyei elnöke, ám idén április tizenötödikén lemondott, mégpedig arra hivatkozva, hogy megromlott a kapcsolata a párt országos alelnökével, az EP-képviselő Szegedi Csanáddal. (Méghozzá egy olyan ügy miatt, amit Endrésik az origónak így írt körül: „A viszály alapja egy olyan személyes konfliktus, amelyet ezerötszáz évvel ezelőtt párbajjal intéztek volna el.” A portál úgy tudja, „nőügy” áll a konfliktus hátterében.)

Látszólag a vita következményeként a Jobbik parlamenti frakciója április huszonötödikén kizárta Endrésiket, és felszólította őt, adja vissza parlamenti mandátumát. A párt országos elnökségének közleménye így fogalmaz: egyértelművé vált, hogy Endrésik és társai „önös politikai érdekeik alapján, valótlan információkkal a párt megosztására törekedtek”, amihez a hvg.hu hírportált és a pártból korábban kizárt Pősze Lajost hívták segítségül. Ezek után „az országos elnökség nem tűrheti, hogy a soraink között bárki csúsztatásokkal és szemenszedett hazugságokkal, a velünk ellenséges személyekkel és médiumokkal közösen igyekezzen ellentéteket szítani a szervezeten belül”.

Endrésik koncepciós eljárásnak minősítette a döntést, és kijelentette, nem adott ki belső információt, nem mond le amúgy listán szerzett mandátumáról.

Tűz!

Endrésik következő fellépésére április harmincadikáig kellett várni, amikor is az Edelényben tartott majálison beszédet tartott, majd a Rongyosok Kulturális Hagyományőrző Egyesületének gépfegyverével kezében – „interaktív fegyverbemutató” részeként – vaktölténnyel sorozatot eresztett a levegőbe. A rendőrség hat darab AMD gépkarabélyt és két VZ típusú gépkarabélyt foglalt le a helyszínen. Egy videofelvétel tanúsága szerint Endrésik Kitartás! és Szebb jövőt! szavakkal köszöntötte a jelenlévőket, és megígérte, az utolsó csepp véréig harcolni fog a magyarságért.

Május negyedikén a Jobbik fegyelmi és etikai bizottsága kizárta a pártból Endrésik Zsoltot és egy társát, Kisgergely Andrást. Három nappal később a párt országos elnöksége a hetvenöt Borsod megyei szervezetéből tizenegyet feloszlatott.

Május kilencedikén Endrésik bejelentette, hogy Szent László elnevezéssel úgymond pártok fölött álló új mozgalmat indít.

Tele az ország fegyverrel

Ambrus Zoltán (ki néhány személyes- és rendőrségi, bírósági iratban Ambruzsként szerepel, de ettől még egyazon személyről van szó) a Hír24-nek elmondta: a 2009-ben kezdődött eljárás kapcsán fél évet töltött előzetesben, további fél évet házi őrizetben, majd három hónapig lakhelyelhagyási tilalom alatt állt. Ambrus kétségbe vonja a fegyverszakértői véleményt, és az általa idén augusztus huszonnyolcadikára várt ítélettől azt várja, a bíróság felmenti őt.

Kérdeztük őt a 2000-es ítéletéről is. Reakciója: „Azt leültem.” Ambrus azt állítja, annak idején civil ruhás, kilétüket fel nem fedő rendőrök keresték fel, s kérték, szerezzen nekik lőfegyvereket. „Nem volt pénzem, beszereztem, mire letartóztattak. Beugrattak.”

Érdeklődtünk, ma is tudna-e illegális fegyverhez jutni. „Lehetősége bárkinek van rá, ismeretsége nem biztos. Nekem még az ismeretségem is megvan hozzá.” Kérdeztük: Szlovákia a legfőbb forrás? „Nem feltétlenül. Németországtól Ukrajnáig bárhonnét lehet. De sajnos az ország területén is rengeteg az illegális fegyver.”

Ambrusnak felvetettük: úgy tudjuk, a Rongyosok Kulturális Hagyományőrző Egyesületéhez köthető személyek az elmúlt hónapokban több tíz éles vagy rövid idő alatt élesíthető, emberi élet kioltására alkalmas fegyvert hoztak be Szlovákiából Magyarországra. „Szemenszedett hazugság” – ezt mondja Ambrus, aki a rendőrséget sejti az általa falsnak minősített információ hátterében. „Ugyan hoztam be pár hónapja húsz darab géppisztolyt az országba, de ezt hivatalosan, engedéllyel tettem, és ezek egytől egyig a gázriasztó fegyver kategóriába esnek. Jelzem, pont olyan fegyverekről van szó, mint amiket a 2009-es eljárásban lefoglaltak tőlem.”

Egyéb fegyvert, állítja Ambrus, nem hozott be, illegális fegyver nincs a birtokában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik