Belföld

Bokros szerint megborult a bizalom

bokros lajos (bokros lajos)
bokros lajos (bokros lajos)

Hiteltelenné vált a kormány gazdaságpolitikája, ezért a befektetők bizalma megborult és inkább elviszik a pénzüket Magyarországról, mint hogy idehozzák. Ez az oka a kedvezőtlen GDP-adatoknak – mondta Bokros Lajos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A szakértő szerint az új adók bevezetése helyett inkább kiadáscsökkentésen kellene fáradoznia a kormánynak.

Bokros Lajos szerint a régiótól való leszakadásunk nem tegnap kezdődött. A 2000-es évek elejét elvesztegettük, az osztogató politika pedig megágyazott a külföldi eladósodásunknak.

A közgazdász bírálta az Orbán-kormányt az új adók bevezetése miatt. Álláspontja szerint inkább a fölösleges kiadásokat kellene mérsékelni. Példaként említette a stadionépítésre elköltött 10 milliárdokat, ami nem segíti közvetlenül a gazdaság fellendülését.

A tranzakciós adóról azt mondta: ez a vállalatokat is sújtani fogja, így ez is a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés ellen fog hatni. Bokros Lajos szerint a bankok az ebből adódó terheket áthárítják majd az ügyfelekre, ahogy a mobilszolgáltatók is a telefonadó terheit. A közgazdász úgy véli, ez az adó igazságtalan, mivel mindenki 700 forintot fog fizetni, az is, aki nagyon keveset telefonál és az is, aki 20 ezer forintot cseveg el havonta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik