Belföld

Őszre meglehet az IMF-hitel

Varga Mihály szerint reálisan kora ősz folyamán jöhet létre megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal – írja a Magyar Hírlap.

“Érdekeltek vagyunk abban, hogy a megállapodást a lehető legrövidebb időn belül megkössük, de erre reálisan kora ősz folyamán lehet számítani” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki június 1-jétől az IMF-fel és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter lesz.

Varga Mihály hangsúlyozta, a jelenlegi költségvetési intézkedésekkel biztosítható az idei és a jövő évre vállalt hiánycél, ami egyben azt is jelenti, hogy a Magyarország ellen 2004 óta tartó túlzottdeficit-eljárás megszűnik.

Arra a kérdésre, hogy van-e a kormánynak vészforgatókönyve egy esetleges elhúzódó európai recesszió esetére, Varga azt mondta: a jelenlegi ideges piaci hangulatban minden eshetőségre fel kell készülni, de a kormány alapforgatókönyve szerint az év közepétől némi javulás bontakozhat ki az euróövezeten belül, ami segítheti a magyar növekedést is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik