Belföld

Magyar-román zöldség-gyümölcs termékpiac a Dél-Alföldön

Közös regionális termékpiac alapjainak létrehozása a célja annak az uniós támogatással végrehajtott projektnek, mely kedden zárult Kisteleken.

Miközben egyre jobb és ellenőrzöttebb termékeket igényelnek a hazai fogyasztók, az ehhez szükséges minőségi termelés és előállítás szervezeti és technológiai feltételeinek megteremtését több tényező is gátolja. Az ágazati problémákhoz hozzájárul az élelmiszerláncok árpolitikája. Az egyes piacokon ellenőrizetlen kereskedelem jelenléte konzerválja a technológiai lemaradást, és hosszú távon erősíti az illegális termékforgalom növekedését.

Ezért a Csongrád Megyei Agrár Nonprofit Közhasznú Kft, a Temes Megyei Kereskedelmi, Ipar és Agrárkamara (Románia), a Haréna Nonprofit Kft. (Mórahalom), Kistelek Város Önkormányzata, Maroslele Község Önkormányzata, Zsombolya Város Önkormányzata (Románia) olyan projektbe kezdett, mely ugyan nem oldja meg ezt a problémát, de a kezdeti lépéseket megtették a felek a másfél évig tartó projekt alatt.

Mórahalmon hidegházas hajtatásos termelést bemutató telep és technológia-transzfer innovációs központot építettek, míg Kisteleken nonprofit térségi innovációs termék – export és – import tanácsadói és kereskedelmi kompetencia központot hoztak létre egy korábbi általános iskola épületében.

Maroslelén környezetbarát csomagolóanyagok, magas hozzáadott értékű, hagyományos termékek feldolgozására létrehozott üzem épült, ahol hidegsajtolással növényi olajat állítanak elő. A romániai Zsombolya melegházas hajtatásos termelést bemutató telep és technológia-transzfer innovációs központ kialakítását és üzemeltetését vállalta a projektben.

A záró konferencián a települések vezetői örömmel állapították meg, hogy a vállalt kötelezettségeket mind a négy helyszínen megvalósították. Nem lehet akadály az országhatár sem, hiszen a régió természeti, éghajlati adottságai összekötik ezeket a területeket – állapította meg Kormányos Sándor, aki a Csongrád Megyei Agrár Nonprofit Közhasznú Kft. részéről koordinálta a pályázat lépéseit.

A projekt amellett, hogy a régió kereskedelmi infrastruktúráját fejleszti, a kívánatos iránynak megfelelően átalakíthatja a fogyasztói szokásokat. Előtérbe kerül a helyben előállított, kiváló minőségű termékek forgalmazása. Fenntartható fogyasztói szokások erősítésével segíti a környezettudatos termelői módok elterjesztését. Minden beruházási helyszín nonprofit módon működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik