Belföld

Információra vár az átalakulásokról a KÖSZ

Nincs információjuk a kistelepüléseknek és a kistérségeknek a jövőbeni szerkezeti változásokról és pénzügyi következményeikről - hangzott el Mórahalmon.

Wekler Ferenc a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Szövetségének (KÖSZ) elnöke kifejtette: nagy a bizonytalanság, az önkormányzatok nem tudják, mi történik velük a következő hónapokban, milyen körjegyzőségekhez és mikor kell csatlakozniuk, a körjegyzőségek és a jegyzőségek munkatársainak milyen feladataik lesznek. Azt sem tudják, mi lesz az iskoláikkal, a járások milyen feladatokat végeznek majd, és milyen forrásból működnek.

Elmondta: a kistelepüléseknél az eladósodottság kezelhető, sok nagyvárostól eltérően nincsenek kritikus helyzetben, ezért “az átmeneti időszakot át tudják vészelni“. Bíznak ugyanakkor abban, hogy az átalakuláshoz kapcsolódó többletfeladatok miatti terheket a jövő évi költségvetés elfogadásánál a kormány kompenzálja.

Wekler Ferenc hangsúlyozta: egyelőre nem látják az átalakulásban az egyszerűsödést, ésszerűsödést és a költséghatékonyságot, amelyekre a szövetség szerint is nagy szükség volna. A változások tervezésébe ugyan nem vonták be őket, de továbbra is szívesen vennének részt a törvények előkészítésében – tette hozzá a KÖSZ elnöke.     A KÖSZ tavaszi közgyűlésére több mint 140 településvezető, jegyző és kistérségi munkatárs érkezett Mórahalomra, hogy a háromnapos konferencia keretében tájékozódjon a változásokról. Ehhez a szövetség előadásokat szervezett, több minisztériumi meghívottal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik