Belföld

Felélesztenék a tanodákat

Négymilliárdot pumpálnának a tanodákba, hogy javítsák a szegény gyerekek esélyeit.

A hátrányos helyzetű gyerekek iskolai lemorzsolódásának csökkenését, továbbtanulási és munkaerő-piaci esélyeinek javulását várja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium  Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága attól a négymilliárdos támogatástól, melyet a tanodai típusú programok fejlesztésére fordítana – tájékoztatta a Szeged24-et az államtitkárság sajtóirodája.

Siker és kudarc

A történet előzményéhez tartozik, hogy az uniós vezetők az ezredforduló környékén jöttek rá arra, hogy az európai tagállamoknak versenyképességük növelése érdekében hosszú távú fejlesztési tervet kell kidolgozniuk a – zömmel roma – mélyszegénységben élők helyzetének javítására, akik közül sokan az általános iskolát sem végzik  el. Az Európai Szociális Alap az ezredforduló közepéig több mint száz olyan programot   támogatott, amelyek a beilleszkedést segítették. Magyarországon sikernek indult, a 2010-es kormányváltásra azonban gyakorlatilag kudarcba fulladt a tanodai program, annak ellenére, hogy sok százmillió uniós pénzt nyerhettek az ezzel foglalkozó civil szervezetek. Sokuk azonban fizetésképtelenné vált, vagy e közeli helyzetbe jutott többek közt a támogatások gyakori késlekedése miatt. A tanodák egy része megszűnt, az abban dolgozó szakemberek és gyerekek közössége felbomlott.  Holott szükség lenne életet lehetni az intézményes kereteken kívül működő képesség- és személyiségfejlesztő, délutáni elfoglaltságot nyújtó tanodákra, miután a becslések szerint például a zömmel leszakadt vidéki térségekben élő romák csaknem nyolcvan százalékának csak általános iskolai végzettsége van.

A mostani program

Ezen a versenyképtelen helyzeten kíván javítani a most bejelentett négymilliárdos  tanodai program, amelyre júniustól lehet majd pályázni. Az egyes tanodák maximálisan harminc  milliót nyerhetnek, amely az államtitkárság tájékoztatása szerint másfélszer nagyobb összeg az előző pályázati lehetőséghez képest, és a megnövelt forrásnak köszönhetően sokszorosára bővülhet a nyertesek száma. Az államtitkárságon azt is tudatták: a jelentkező tanodák húsz-huszonnégy hónapra tervezhetik programjaikat, és többek közt az előkészítésre, a szociális hátrányok lefaragásával kapcsolatos, az egyéni tanulást elősegítő, a személyiségfejlesztő tevékenységekre és eszközök beszerzésére kaphatnak pénzt. Az államtitkárság sajtóirodáján arról is beszámoltak:  meghallgatva a tanodák kéréseit, fontos újdonság, hogy szélesítették a gyerekek körét, így alsó tagozatos tanulók is részt vehetnek a programban, és hétvégi foglalkozások tartására is lesz lehetőség. A bírálat során előnyt élveznek majd azok a tanodák, amelyek vállalják olyan diákok bevonását, akik korábban tanodába jártak, vagy egyéb, a társadalmi felzárkózást elősegítő programokban vettek részt,  vagy gyakorlati helyet adnak felsőoktatási intézményben tanuló hallgatóknak, illetve önkénteseket is   alkalmaznak programjaikban. A Dél- Alföldön egyébként többek közt a szegedi székhelyű Dél- Alföldi Regionális Társadalomtudományi Egyesület foglalkozik tanodai jellegű programokkal, de van ilyen Hódmezővásárhelyen és Makón is. Az első hazai hátrányos gyerekeket segítő tanoda Budapesten a Józsefvárosban alakult az ezredforduló előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik