Belföld

Egyre jobban irtóznak az emberek a pártoktól

parlamenti_patkó (országgyűlés, )
parlamenti_patkó (országgyűlés, )

Száz megkérdezettből 54 nem tud, vagy nem akar választani a jelenlegi kínálatból – derül ki az Ipsos friss felméréséből.

Nem hozott nagy változásokat az elmúlt egy hónap a politikai erők támogatottságában. Az egyetlen markáns módosulást az jelenti, hogy 51-ről 54 százalékra nőtt a pártoktól távolságot tartók aránya.

A Fidesz január és március között 3 százalékponttal gyarapította táborát, azóta viszont ezt a többletet elveszítette. Most a választásra jogosultak 16 százaléka voksolna a vezető kormánypártra, amely ezzel az eredménnyel továbbra is őrzi a rangsor első helyét.

Az év elején a szocialisták is 3 százalékponttal erősödtek, de ez sem bizonyult tartósnak. Április elején 2 százalékpontos visszaesést könyvelhettek el, az utóbbi egy hónapban maradt az MSZP tábora az előzővel azonos: 13 százalékos.

Az Ipsos szerint a Jobbik a népesség 9 százalékára számíthat, az LMP 4, a Demokratikus Koalíció (DK) 2 százalékra, ezek az adatok pedig nagyjából vagy teljes mértékben azonosak a korábbiakkal.

A biztos pártválasztók most is kevesen – háromtizednyien – vannak, a Fidesz 37, az MSZP 28 százalékon áll ebben az aktív választói körben, a Jobbik 19, az LMP 8 százalékos, a DK pedig ezúttal 4 százalékot ért el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik