Belföld

Az LMP és az MSZP is kiakadt a lex Klubrádión

Szabó Csaba fideszes képviselő hétfő éjjel, az utolsó pillanatban beadott törvénymódosító javaslata kirúghatja a sámlit Klubrádió alól. A szocialisták és a zöldek is botrányosnak tartják az eljárást.

Kapcsolódó cikkek

“Megszaladt Szabó Csaba tolla” – így minősítette keddi parlamenti sajtótájékoztatóján az LMP-s Karácsony Gergely azt, hogy a jelzett fideszes képviselő hétfő éjjel, az utolsó pillanatban jelentős változtatásokat tartalmazó módosítócsomagot nyújtott be a médiatörvényhez.

Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint  Szabó Csaba „médiaügyekhez soha nem szólt hozzá”, most viszont „kilométer hosszú módosító indítványt nyújtott be az éj leple alatt, amit jó eséllyel senki nem olvasott, tekintettel arra, hogy az ember éjszaka alszik”.

Karácsony úgy véli, a módosítójavaslat egyetlen célja, hogy “visszamenőleges hatályú törvényhozással” ellehetetlenítse a frekvenciájáért küzdő, az utóbbi időben két bírósági ítélettel is megtámogatott Klubrádiót.

Az ellenzéki politikus blogjában is foglalkozott az üggyel. Ott azt írja: Szabó javaslata „totál házszabály-ellenes, hiszen módosító indítvány csak olyan paragrafusokat érinthet, amiket az eredeti törvény is, vagy legalábbis azzal szorosan összefügg”.

Karácsony a parlamenti szakbizottság keddi ülésén kérdőre vonta Szabó Csabát azzal kapcsolatban, hogy valóban “szorosan összefügg-e” módosító javaslata az eredeti törvénnyel, amire a fideszes képviselő igennel válaszolt. “Orbitális hazugság” – sajtótűájékoztatóján Karácsony így minősítette Szabó válaszát.

„Abba feltehetően már beletörődött Szalai Annamária, hogy a Klubrádió mindenképpen frekvenciához fog jutni – fogalmaz blogjában az LMP-s politikus. – Ezért most inkább azzal próbálkozik, hogy gazdaságilag kicsinálja. Azáltal ugyanis, hogy a kereskedelminek minősítik át a frekvenciát, évi kb. 45 millió médiaszolgáltatási díj kifizetésére kötelezik a rádiót, amit a mai médiaviszonyok között nagyon nehéz lesz kifizetni. És ezzel a budapesti régióban a Klubrádió lesz az egyetlen beszélgetős rádió, amelyiknek fizetnie kell. A Nyerges-Simicska birodalomhoz tartozó Lánchíd Rádió például nem fizet. Sőt, komoly támogatást kapott a Médiatanácstól a többi civil rádió rovására.

Karácsony Gergely szerint a “Klubrádió kezd a magyar sajtószabadság ügyének állatorvosi lovává válni. Nagyon gyengének érezheti magát az a hatalom, ami ennyire retteg egy kb. félmilliós hallgatottságú rádiótót. És egyáltalán, amelyik ennyire fél a sajtó szabadságától”.

Palira véve

“Palira vettek minket, magukat, mindannyiunkat” – ez az MSZP véleménye az ügyben, amit Mandur László tolmácsolt szintén kedd délben. Mandur szerint mostantól bárkivel, bármikor, bármilyen ügyben előfordulhat, hogy ha egyik-másik tette nem tetszik Orbánéknak, akkor “visszamenőleges törvénykezéssel” tönkre teszi őt a hatalom.

Párttársa, Lendvai Ildikó szerint a Klubrádió kereskedelmi adóvá minősítése azt jelkenti: “Fizess annyit, hogy beledöglesz.”

Lendvai Ildikó beszélt arról is, szerinte mi a törvénymódosítás “legsunyibb” eleme: bár bírósági verdikt nyilvánítja ki, hogy  jár a frekvencia a Klubrádiónak, a médiahatóság nem kötötte meg a szerződés, hanem mondvacsinált okokra hivatkozva húzta az időt. Most kiderült, mindezt azért tette, hogy “bevárja” a korrekt státuszt fölülíró törvénymódosítást.

Kivonulás

Az MSZP és az LMP képviselői egyébként kivonultak a parlamenti szakbizottság üléséről, mivel a testület tárgyalt a médiaszabályozás módosító csomagjához nem kapcsolódó módosító javaslatról is. Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága az ellenzék távollétében támogatta Szabó Csaba előterjesztését.

L. Simon László, a bizottság fideszes elnöke szerint a házszabály lehetőséget adott a vitatott javaslatokat érintő szavazásra. Előzőleg a kormánypárti képviselők is megszavazták, hogy a módosítók nem kapcsolódnak az eredetileg beterjesztetthez, de később arra voksoltak, hogy mégis “összefüggnek” az előterjesztéssel. A Jobbik képviselői nem vettek részt az ülésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik