Belföld

Újabb nagy menetre készül Orbán

Szerinte zavaros a helyzet Európában, ezért rendkívüli készültséget kért a Fidesz és a KDNP képviselőitől.

Július közepéig mindenképpen üléseznie kell az Országgyűlésnek, mert előfordulhat, hogy az európai helyzet olyan döntéseket követel, amelyekhez a parlamentre is szükség lesz – nyilatkozta a miniszterelnök, miután távozott a kormánypárti frakciószövetség üléséről.

Az európai gazdasági helyzetről szólva elmondta: Görögországban nagy a baj, a francia elnökválasztás több bizonytalanságot hozott, mint bizonyosságot, így arra kell készülni, hogy a következő hónapokban is kiszámíthatatlan módon működik majd az európai gazdaság.

Ezért azt kérte a kormánypárti honatyáktól, hogy “most ne a nyári szabadságon törjék a fejüket”, a nyár közepére ugyanis állnia kell a 2013-as költségvetés vázának.

Orbán abban bízik, hogy a két éve épülő új gazdasági rendszer nagyobb teljesítményre lesz képes, mint ma azt sokan gondolják. Ha ez így lesz, és többletbevételek folynak be a büdzsébe, akkor azokból a munkát terhelő közterheket, adókat, járulékokat szeretnék majd csökkenteni.

Az IMF-fel és az Európai Unióval esedékes tárgyalások kapcsán megjegyezte: reményei szerint a magyar delegáció új vezetője, Varga Mihály – aki várhatóan június 1-jétől tölti be ezt a posztot –tolmácsolni tudja azokat a közgazdasági megfontolásokat, amelyek szerint változásokra lehet szükség a magyar gazdaságpolitikában.

Orbán Viktor egyébként – korábbi bejelentésének megfelelően – Rogán Antalt javasolta a Fidesz-frakció új vezetőjének, a képviselőcsoport várhatóan június 1-ig dönt a kérdésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik