Belföld

Génjeivel bizonygatta egy jobbikos, hogy nem cigány és nem zsidó

Egy állítólagos genetikai vizsgálat állítólagos eredménye terjed az interneten, melyet egy szélsőjobboldali oldal szerint az egyik zalai jobbikos politikus rendelt meg.

Egyelőre nem tudni, hogy igaz-e, de annyi biztos: egy 2 évvel ezelőtt készült orvosi lelet terjed az interneten. A dokumentumon – melyet egy diagnosztikai központ állított ki – a vizsgálat eredménye szakaszában ez olvasható: „A genetikai vizsgálat során [kitakart rész] esetében nem találtunk roma- és zsidó népcsoportra jellemző genetikai génváltozatot.”

Az egyik szélsőjobboldali hírportál szerint a vizsgálatot egy Zala megyei jobbikos politikus készíttette még az önkormányzati választások előtt, hogy így bizonyítsa származását választóinak. A lapnak így nyilatkozott: „A genetikakutató doktor azt mondta, hogy ezzel 100% bizonyossággal meghatározható a származási kérdés, felmenői rendszerben. A cég garanciát is vállal az eredményre, ugyanis nemzetközi szabványok szerint dolgoznak, így bíróságok előtt is megáll a hitelesített lelet. Amúgy, az etnikai érintettséget egészen kicsi százalékban (ezrelékben) is ki tudják mutatni (a genetikai formulák vizsgálatával).”

Bár a neten fellelhető dokumentumról szinte minden lényeges adatot kitakartak, a Petőfi utca blog szerint a vizsgálatot a Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Központ Kft. készítette. Legalábbis ez olvasható ki a „leleten” található cégadatokból. A blog információi szerint a kft. tulajdonosai Dr. Nagy Zsolt genetikai szakértő és – nyilvánvalóan csendestársként – a jelenleg Olaszországban játszó Benedek Tibor, olimpia bajnok vízilabdázó, akinek nagyapja egyébként 1938-ban a zsidótörvények miatt kényszerült évekre félbehagyni rendkívül sikeres színészi pályafutását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik