Belföld

Debreczeni: Orbán elmozdíthatatlan

Az év tizenkilencedik hete az oligarcházás jegyében telt. Szó esett még az utcán feltűnő Horthyról és Székhelyi József sárga csillagáról, az úri kaszinónak nevezett parlamentről és Áder Jánosról, "a kétharmad lelkiismeretéről". Dumagyűjtemény.

2002-ben kiderült, hogy a jobboldalnak jórészt csak elképzelése van egy jobb társadalomról, de nincs hozzá szervezeti ereje. Lánczi András filozófus (Mandiner.hu, május 7.)

 

A mi felfogásunk szerint oligarcha az a milliárdos, aki közvetlen politikai hatalmat is akar szerezni a gazdasági súlya mellé. Orbán Viktor miniszterelnök (Magyar Televízió, május 7.)

 

Azok a konfliktusok, amelyek egy igazgató kinevezése kapcsán eddig egy polgármestert találtak el, most egyből a kormányzatot érintik. Pokorni Zoltán Fidesz-politikus az iskolák államosításáról (Népszabadság, május 7.)


Fotó: Korányi Mátyás / Ancsin Gábor

Úgy tűnik, komoly a kormány szándéka a megegyezésre, de nincs szándék a gazdaságpolitika felülvizsgálatára. Mellár Tamás közgazdász (Napló, május 8.)

 

Ön egy alkalmatlan feladatra alkalmas ember. Hiller István szocialista politikus Balog Zoltán csúcsminiszter-jelöltről (Duna Televízió, május 8.)

 

Motort rakott a fék helyére. Mong Attila újságíró a Fideszről (HVG Online, május 9.)

 

Az ellenzék versenyben van, ki tud nagyobbat oligarcházni. Somogyi Zoltán politológus (ATV, május 9.)

 

Gyurcsány közéletben maradása szinte már csak a jobboldal érdeke. Ablonczy Bálint újságíró (Heti Válasz, május 10.)

 

Amíg a kétharmada szilárd, amíg pártját keményen uralja, Orbán elmozdíthatatlan. Debreczeni József közíró (168 Óra, május 10.)


Fotó: Kummer János

Gyártottam erről egy olyan bonmot-t, amellyel nem értek egyet. Ha a magyar társadalomnak elég ennyi szabadság, akkor nekem még sok is. Majtényi László alkotmányjogász (Magyar Narancs, május 10.)

 

Áderben megvan a lehetőség, hogy a mértéket tartani nem nagyon tudó (és nem is akaró) kétharmad lelkiismerete, önkontrollja legyen. Balogh Ákos Gergely újságíró (Mandiner.hu, május 11.)

 

Nehéz bejutni az úri klubba. Thürmer Gyula munkáspárti politikus a parlamentről (FN24.hu, május 11.)

 

Nem tudom azt ígérni, hogy jövő hétre minden megoldódik, mert ahhoz nem Handó Tündének, hanem Handó Tündérnek kellene lennem. Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke (Zalai Hírlap, május 12.)

 

Ő jó ízlésű, tehetséges ember. Helyey László színész Dörner Györgyről (Magyar Hírlap, május 12.)

 

A leghelyesebb talán az lenne, ha Bauerék megbarátkoznának a gondolattal: egyre több és több Horthy Miklós-utca, -szobor és -emléktábla kerül majd vissza a helyére. Pilhál György újságíró (Magyar Nemzet, május 12.)


Fotó: MTI / Varga György

Én most kvázi sárga csillaggal járok, mert virtuálisan rám biggyesztették. Székhelyi József színész (Népszava, május 12.)

 

Nem az a baj, hogy zsidók, hanem hogy nem a zsidóságuk köti össze őket, hanem a magyargyűlölet. Vona Gábor Jobbik-politikus (Vasárnapi Hírek, május 13.)

 

El kell fogadnom az indoklást, hogy valóban gazdasági és nem politikai döntés született. Ónodi György főszerkesztő a Heti hetes megszüntetéséről (Blikk.hu, március 13.)

 

A magyar fociban kevés edzőnek adatik meg a lehetőség, hogy saját magától mondjon le. Várhidi Péter volt szövetségi kapitány (Sport TV, május 13.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik