Belföld

A jegybank nyeresége az eredménytartalékba kerül

24.hu
24.hu

2012. 05. 14. 11:53

A Magyar Nemzeti Banknak tavalyi, 13,6 milliárd forint nyeresége az eredménytartalékba kerül - mondta Simor András, a jegybank elnöke.

Az MNB igazgatóságának döntése alapján az eredményből és az eredménytartalékból nem fizet osztalékot a jegybank – közölte az elnök.

Az MNB jegyzett tőkéje 10 milliárd forint, eredménytartaléka 33,4 milliárd forint volt a múlt év végén. Az MTI által feltett, a 2012. évi várható eredményre vonatkozó kérdésre Simor András elmondta: a legutóbbi, március végi előrejelzés szerint 2012-ben 51 milliárd forint veszteség várható.

Hozzátette: az előrejelzés negyedévről negyedévre erős kilengést mutathat, tavaly például az év nagy részében veszteséges gazdálkodást prognosztizáltak, de a forint év végi gyengülése megfordította a folyamatot.

Ugyanakkor, ha a költségvetés és az MNB mérlegét konszolidáljuk, “a két tétel kiüti egymást”, azaz az MNB nyeresége a költségvetésben veszteséget okoz, illetve az MNB vesztesége nyereségként jelentkezik a költségvetésben – magyarázta az elnök.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.