Belföld

Már építik a borvárost Szeged központjában

Hamarosan elkészülnek a faházak a Széchenyi és a Klauzál téren, nagyban zajlanak a vidék legnagyobb borászati seregszemléjének, az idei Szegedi Borfesztiválnak az előkészületei.

Május 18-tól tíz napra a magyar borászok java Szegedre költözik, a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt összesen százhúsz termelő kínálja majd nemes nedűit – közölte Licsicsányi Ilona, a rendezvényt szervező Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatója.

A gasztronómiai seregszemlén szinte valamennyi hazai borvidék képviselteti magát. A rendszeresen kiállító pincészetek szakemberei szerint “borértő” szegedieknek a legtöbben Villányból és Balaton környékéről mutatják be remekeiket, de szép számmal érkeznek kiállítok Egerből, Tokajból és természetesen az Alföldről is.

A soltvadkerti Frittmann János szerint – akit a régióból elsőként választottak 2007-ben az Év borászává – a szegedi az ország legjobb borfesztiválja. Nincs belépő, könnyen megközelíthető, folyamatosan fejlődik, szép környezetben található, aki nem csak borozni jön ki, az is jól tudja érezni magát – mondta korábban a borász.

Bár a csongrádi megyeszékhely nem szőlőhegyeiről híres, a fesztivál látogatói kóstolhatnak majd szegedi bort is, hiszen a Széchenyi téren lesz Újvári Mihály is, aki egyedüliként a város közigazgatási határain belül termel minőségi borszőlőt. A 71 éves kiskundorozsmai gazda jelenleg hét hektáron gazdálkodik, borválasztékában megtalálható a cserszegi fűszeres, a rajnai rizling, a kékfrankos és a zweigelt.

A borászok mellett vendéglátósok, sajt-, pálinka-, lepény-, lángos- és édességárusok gondoskodnak a változatosságról. Újdonságként a Gasztroudvar a Klauzál téren épül föl, itt az étkek mellett szintén kóstolhatnak bort és pálinkát is az arra járók, sőt itt lehetőség nyílik a házilag készített, kézműves sörök ízvilágának megismerésére is.

A borünnep három színpadán nyolcvan zenei program gondoskodik a jó hangulatról. Fellép többek között Berecz András, Kossuth-díjas ének- és mesemondó, Pély Barnabás, Falusi Mariann és Sárik Péter, Czutor Zoltán és Anett. Az egyik este Kunos Tamás, a Csík zenekar kontrása tart táncházat barátaival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik