Belföld

Szikora János a fehérvári színház új igazgatója

(19).jpg ()
(19).jpg ()

Székesfehérvár testülete ma döntött utolsó nyílt napirendi pontjának tárgyalását követően a Vörösmarty Színház igazgatói székének betöltéséről.

A vita előtt Mező Balázs jobbikos képviselő javasolta, hogy a szavazás az igazgató személyéről titkosan történjen, szerinte ezzel tiszteletben tartják a jelöltek méltóságát.

Cser-Palkovics András polgármester jelezte, hogy ügyrendi kérdésről külön szavaz a testület.

Szigli István független képviselő: a felmentett igazgató (Vasvári Csaba) munkaügyi pere hol tart, és az befolyásolhatja-e a mai döntést?

Polgármester: Még folyamatban van. Amennyiben befolyásolna bármit, úgy újra döntenünk kell.

Fertő László, a Civil Mozgalom képviselője: ingvasalás közben arra gondoltam (nem látszik mondta a testület több tagja), itt is a sosem volt cirkusz működik, hiszen egy kiválasztott időszak szerencsétlen résztvevői vagyunk. Egyszer felmentettünk egy igazgatót, majd választásmentesen hagytunk egy másikat, most a harmadik talán meseszerűen sikeres lesz. Valamennyien más-más színházat szeretnénk. Nem olyat kell nekünk csinálni, amiben mi képviselők jól érezzük magunkat, hanem olyat, ahol a fehérváriak, illetve amelyik viszi a város hírét messze földekre. Két rendezőt és egy színészt találtam alkalmasnak a kínálatból: Kuna Károly színész, Szikora János és Kamondi Zoltán rendezőket. A társulat eddig nem is volt vezetve, de ez a mi hibánk, képviselőké. Most már végre jó lenne, ha a szakma venné át a színházat.

Brájer Éva alpolgármester: gratulálok Fertő úrnak, akár a színpadra is felmehetne. Nekünk valóban nagy felelősségünk, hogy felmérjük, mit szeretne a város! Meg kell alapítanunk az új színházat.

Kamondi Zoltán nekem írt levelében elhatárolódott a további szerepléstől, ám ezt a levelet nem lehet hivatalosnak tekinteni. Nekem csak tájékoztatási kötelezettségem van, de a szavazásban Kamondi anyagát is benne kell hagynunk.
Egy új generációra van szükségünk, de a költségvetés ebben nem feltétlenül partner.

Márton Roland szocialista képviselő: a korábbiaknál is úgy szavaztunk, hogy a színháznak sikerüljön megállnia. Most viszont csekély a látogatottsága, kevesen mennek a színház falai közé. Mi most garanciákat akarunk, ezért támogatjuk Kuna Károlyt, hiszen fehérvári kötődése garancia arra, hogy a mélyrepülés véget érjen. Mező Balázzsal egyetértek, hogy titkosan szavazzunk az új igazgatóról.

Szigli István: Csak a szavazáshoz szólok: most is nyíltan fogom megmondani a véleményemet, ezt vállalnia kell mindenkinek.

Cser-Palkovics András közölte a szakma hivatalos szavazatát, amit korábban több médium is megírt.

Az ügyrendi kérdésről szavazott először a testület: 4 igen, 13 nem, 3 tartózkodással elvetette a titkos szavazást. Ezután valamennyi pályázóról szavaztak a képviselők.

 

Bata János:

0 igen, 1 nem 19 tartózkodás

 

Kamondi Zoltán:

2 igen, 4 nem, 14 tartózkodás

 

Kárpáty Róbert

3 igen, 2 nem, 15 tartózkodás

 

Kuna Károly

5 igen, 1 nem, 14 tartózkodás

 

Mihályi Győző

0 igen, 2 nem, 18 tartózkodás

 

Quintus Konrád

2 igen, 1 nem, 17 tartózkodás

 

Rétly Attila

0 igen, 1 nem, 19 tartózkodás

 

Romvári Gergely

1 igen, 1 nem, 18 tartózkodás

 

Seregi Zoltán

1 igen, 1 nem, 18 tartózkodás

 

Szikora János

17 igen, 0 nem, 3 tartózkodás

 

Tehát dr. Szikora János a Vörösmarty Színház új igazgatója.

 

Szikora János:
Köszönöm a támogatást! Helyesbítek: a pályázat nyertese nem Szikora, hanem Székesfehérvár. Ez öt év múlva derül ki. Mi mindent megteszünk azért, hogy a mai nap sorsfordító dátumként jelenjen meg a Vörösmarty Színház történetében.

A testület az igazgató bérezéséről is dönteni akar, de annak anyagát éppen a szavazás előtt osztották ki. Gyorsan átfutva szavaztak a 465 100 forintos bruttó jövedelemről.

 

Szikora János (Budapest, 1950. október 9.) Jászai Mari-díjas magyar rendező, színházigazgató.

Általános iskolai tanulmányait Budapesten, a II. kerületi Marczibányi téri Általános iskolában járta ki. Gimnáziumi éveit a szintén budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban töltötte. 1970-1975 között az ELTE Jogtudományi Kar hallgatójaként tanult. 1975-ben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakára.

Az ELTE joghallgatójaként avantgárd színházi alkotócsoportot szervezett Brobo néven. 1979-80 között a pécsi, 1980-86 között a győri (1980-82), majd a Miskolci Nemzeti Színház rendezője (1983-84), az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója volt (1985-86). 1986-1990 között a Vígszínház rendezője, ugyanebben az időszakban a szolnoki Szigligeti Színház vendégrendezőjeként dolgozott. 1991-1994 között a Pécsi Nemzeti Színház kamaraszínházának művészeti vezetője volt. 1995-től a Magyar Színházrendezői Testület elnöke. 1995-1996 között szabadúszó volt. 1996-1999 között a Szegedi Nemzeti Színház művészeti vezetője volt. 1999 óta ismét szabadfoglalkozású.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik