Belföld

Orbán szerint változik a helyzet keleten

Új helyzet van Magyarország keleti határainál magyarügyben a miniszterelnök szerint, amivel a romániai változákra hívta fel a figyelmet.

Felszólítom, hívom az ott (Romániában) működő magyar politikai szervezeteket, hogy keressék egymással az együttműködést” – közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy bár a politikában szükséges rivalizálni, de a mostani helyzetben a verseny felett ott van az együttműködés, az összetartás mindent felülíró eszméje.

Orbán Viktor szerint egész Európának figyelnie kell, “nehogy itt, a közép-európai térségben hirtelen nemzeti ellenségeskedések irányába forduljon az élet“.

A hétfőn beiktatott baloldali román kormány első intézkedéseivel megakadályozta a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar karának a létrehozását. Az új hatalom képviselői kijelentették, szakítanak az arányos képviselet elvével, és tisztán egyéni választókerületes parlamenti választási rendszert alakítanak ki. Nyilvánvalóvá tették ugyanakkor, hogy a parlamentben 2005 óta elakadt kisebbségi törvényt a kulturális autonómia fejezete nélkül kívánják elfogadtatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik