Belföld

Békesi László: Magyarországon röhög a világ

A volt pénzügyminiszter szerint a Matolcsyék által növekedésösztönzőként tálalt, a szektorális válságadók kivezetését hirdető bejelentése "szemenszedett hazugság".

Érvelése szerint mindhárom – hosszú távon is az adórendszer részeként elképzelt – új adó (tranzakciós, telefon, biztosítási) nem ösztönzi, hanem drasztikusan fékezi a gazdaságot. Olyan területeket terhel, amelyeknél a fejlődés lehetősége magas, de nagy beruházásokra van esetükben szükség – tette hozzá Békesi László. A volt pénzügyminiszter felhívta a figyelmet, hogy csak egyetlen ágazatban szűnik meg a válságadó januártól, a kiskereskedelmi szektorban, itt többen is jelen vannak a kormány „kegyeltjei közül”, az összes többit ugyanúgy sújtja, csak más elosztásban – hagzott el a Klubrádió reggeli műsorában.

A magyarok leleményességét támasztják alá a Financial Times blogja szerint a kormány legújabb adóintézkedései. A kormány ugyanis úgy szüntet meg adókat, hogy ezzel párhuzamosan hasonló terheket vet ki. A Portfolio.hu által idézett blogbejegyzés szerint ha Tobin (a tranzakciós adó “atyja”) meglátná a magyar ötletet, akkor forogna a sírjában.

A Hír 24 összefoglalója szerint a Financial Times Beyondbrics című blogja egy régi mondást idéz a szerdai magyarországi kormányzati bejelentések kapcsán. A magyarokat – ahogyan a régi, gyakran használt tréfa is mondja – arról lehet megismerni, hogy mögötted mennek be a forgóajtón, de a másik oldalon előtted jönnek ki. Ezekben a napokban úgy tűnik, hogy a kormány eltöröl egy adót, miközben belépünk a forgóajtón, de mire kilépünk, már egy új adónemmel áll készen – fogalmaz a blog. Miközben a régi adó átmeneti jellegű volt, az új tartósan fennmarad – jegyzi meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik