Belföld

MSZP: a numerus clausust idézi a Székhelyi-ügy

A felsőoktatási számarányokat származási alapon korlátozó 1920-as törvény, a numerus clausus szellemiségét idézi az MSZP-s Steiner Pál szerint, hogy Székhelyi József színész nem léphetett fel Egerben. A szocialista politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt erről, és ismét Orbán Viktor közbenjárását kérte egy állandó parlamenti etikai bizottság létrehozásához.

A budapesti Madách Színház előtt tartott tájékoztatón – amelynek ideje alatt Székhelyi József a teátrumban próbált – Steiner Pál úgy fogalmazott: a színművészt Egerben származása miatt nemkívánatos személynek minősítették, nem léphetett fel. Véleménye szerint ezzel az országban újra megjelent a numerus clausus, a fajvédő törvények gondolatisága.

Steiner Pál a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy kedd este a parlamentben a jobbikos Lenhardt Balázs ismét felidézte a tiszaeszlári vérvádat, a magyarországi antiszemitizmus leggyakoribb rágalmát, amikor azt állította: bizonyítékok utalnak arra, hogy Solymosi Eszter meggyilkolásáért “Scharf rabbi és barátai” a felelősek. Az MSZP-s képviselő elismeréssel adózott a fideszes Lezsák Sándor levezető elnöknek, amiért megvonta a szót Lenhardt Balázstól.

Steiner szerint az eset újabb bizonyítéka annak, hogy állandó etikai bizottság létrehozására van szükség a parlamentben. Felidézte, hogy a Ház egy hónappal ezelőtt – Orbán Viktor miniszterelnök támogató szavait követően – vette tárgysorozatba azt az MSZP-s határozati javaslatot, amely az említett testületre bízná a képviselők által tanúsított rasszista, antiszemita, idegenellenes és iszlamofób magatartások megállapítását és szankcionálását. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy Berényi László fideszes képviselő kedden benyújtott módosító javaslatában – a mentelmi jog közelmúltbeli szűkítésére hivatkozva – okafogyottnak minősítette a bizottság felállítását.

Az MSZP-s politikus ezért újólag a kormányfő közbenjárását kérte az ügyben: tegye lehetővé, hogy a testület megalakuljon, és az Országgyűlés büntetni tudja a képviselőkhöz méltatlan, idegenellenes és fajgyűlölő megnyilatkozásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik