Belföld

Hétmilliárdos segítség gyerekeknek és tanároknak

Május végéig igényelhetik az önkormányzatok az idei Integrációs Pedagógia Rendszer (IPR)anyagi támogatását.

A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága által elkészített rendelet szerint idén nyílik először lehetőség arra, hogy ebből a forrásból finanszírozzák a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek számára szervezett nyári szabadidős programokák is – tájékoztatta a Szeged24-et az államtitkárság sajtóirodája.

Azt is közölték: az IPR-támogatásból az intézmények a korábbi tanévekben már megkezdett oktatási, nevelési, integrációs és esélyegyenlőséget szolgáló programjaikat folytathatják. Az államtitkárság beszámolója szerint a leszakadt társadalmi csoportok felzárkóztatása terén a hazai és az uniós forrásokat is beleértve ez az egyetlen, egy tanévben több milliárd forintos támogatást biztosító program, amelynek segítségével a hátrányos helyzetű gyermekek befogadóbb iskolai környezethez és az iskolai sikerességükhöz szükséges fejlesztésekhez juthatnak hozzá, és ezzel párhuzamosan a fejlesztéseket megvalósító pedagógusok is anyagi elismerésben részesülnek.

Az államtitkárság adatai szerint a 2011/2012. tanévben csaknem 75 000 tanuló, 21 000 óvodás vesz részt a nevelési, oktatási integrációs programban, és 15 000 halmozottan hátrányos helyzetű gyermekkel foglalkozó pedagógus kaphat pénzbeli juttatást. A korábbi években a nyári szabadidős programok megvalósítására nem volt mód, most azonban a szabályozás lehetőséget ad ezek támogatására is.

Az elnyert pénz a következő tanév kezdetéig használható fel. Az államtitkárság célja, hogy az intézmények kötelező elemként az óvodán, iskolán kívüli partnerek bevonásával programokat, tanórán kívüli, szabadidős tevékenységet is végezzenek, ezzel is erősítve az együttműködést a helyi civilszervezetekkel és a helyi nemzetiségi önkormányzatokkal – közölték a hivalban. Az igényeket a Magyar Államkincstár területileg illetékes igazgatóságaihoz kell benyújtani, a pénzt várhatóan júliustól folyósítják.

Az államtitkárság sajtóirodája azt is tudatta: az IPR-re elkülönített forrásból csak helyi önkormányzat, helyi nemzetiségi önkormányzat és többcélú kistérségi társulás kérhet támogatást, a civil és egyházi fenntartású intézmények nem tartoznak a most életbe lépő rendelet hatálya alá, ezek egy később meghirdetett forrásból kaphatnak majd pénzt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik