Belföld

Egymilliárdból újul meg a Fertő tó

A Fertő tó 76 kilométeres csatornarendszerének nagy projektje elindult.

 

A Fertő táj, a Hanság, a Tóköz és a Soproni-hegység alkotta terület hazánk egyik legváltozatosabb természet és ember formálta vidéke, az Alföld és az Alpok találkozási pontja. Itt jött létre hazánk és Közép-Európa első, határokon átnyúló nemzeti parkja.

A nádas és a tómeder vízpótló csatornái rekonstrukcióját szolgáló projekt átfogó célja a Fertő tó részét képező déli „nádöv” belső vízellátását biztosító fő- és határcsatornák és az ezeket összekötő mellékcsatornák áteresztő képességének növelése, egy új övcsatorna kialakítása, valamint a meglévő csatornahálózat 76 kilométerének rekonstrukciója révén.

Mindez a nádöv jobb vízellátottságával, illetve a nádasok kedvezőbb ökológiai feltételeinek javulásával jár. További, specifikus cél a kedvező áramlási viszonyok létrehozása a Fertő magyar felén. A projekt eredményeként a hazai oldali nádöv vízellátása minőségi szempontból javul, akárcsak a nádasállomány egészségi állapota. Annak következtében, hogy a nádasban jelenleg gyakran pangó, oldott oxigénben szegény vizeket a projekt eredményeképpen oxigéndús áramló vizek váltják fel, a nádas élővilága esélyt kap a továbbélésre.

Különösen fontos mindez a fertői természetes halállományra vetítve, hiszen a nádas a tó halbölcsőjét jelenti. A kedvező beavatkozások azonban a halakon túlmenően, a fertői vizekben és nádasban élő gerinctelen és gerinces fauna alkotta unikális életközösségek minden elemére jótékony hatással bírnak.

20120509ferto06c.jpg

Az eseményen köszöntőt mondott Reischl Gábor igazgató (Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság), majd az induló projekt jelentőségét méltatták Firtl Mátyás országgyűlési képviselő, Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő, Széles Sándor kormánybiztos (képünkön, Győr-Moson-Sopron Megye) és Ugron Ákos főosztályvezető (Vidékfejlesztési Minisztérium).

A projektet a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg. A két szervezet a felmerülő munkák és problémák megoldása érdekében évtizedek óta jó munkakapcsolatban dolgozik együtt. E projektet számos vizes élőhelyrekonstrukciós beavatkozás közös megvalósítása előzte meg a Fertő-Hanság Nemzeti Park különböző vizes élőhelyein. A hosszú távú fenntarthatóság szempontjából fontos, hogy olyan vízáramlási viszonyok jönnek létre, amelyek részben önműködően biztosítják, hogy ne álljon elő a jövőben feliszapolódás, amely akadályozza a vízáramlást.

A projekt kétfordulós. Jelenleg az első, úgynevezett tervezési szakaszban van. A kivitelezési szakaszt a konzorcium várhatóan az idei év végén, jövő év elején indíthatja a tervek elfogadása után. A projekt teljes költségvetése mintegy 1 milliárd forint, amelynek 85 %-át az Európai Unió, míg a maradék 15%-át társfinanszírozásban a magyar állam biztosítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik