Belföld

Családok helyett nagytőkéseket támogat a kormány

A Professzorok Batthyány Köre szerint a kormánynak a tőkeszegény gazdákat kellene segíteni. Az Átlátszó Orbán-uradalomról ír.Az LMP kiáll az oligarchákat emlegető egykori államtitkár mellett.

Családok helyett nagytőkések

Nem a tőkés, hanem a családi gazdaságok fejlődésével indulhatna be a magyar mezőgazdaság. A családi gazdaságok teszik ugyanis leginkább lehetővé a táj sajátságainak megfelelő, környezetkímélő gazdálkodást, és használják ki a legjobban a falusi munkaerőt, valamint az EU-tól kapott támogatást. A Professzorok Batthyány Körének elnöksége úgy véli, a földreform 2012-ben megszületett eredményeiből látszik, hogy a földterület zöme ennek ellenére a nagybirtokosoknak jutott, nem pedig a helyben lakó gazdáknak, családot alapító fiataloknak. A Professzorok így fogalmaznak: “A nemzeti közép kormánya azzal tudna ígéreteihez visszatérni, ha a Földalap még meglévő földjének bérletét olyan feltételekkel pályáztatná meg, melyek nem okoznak hátrányt a tőkeszegény gazdáknak.”

Ángyán mellett

„A kormányzópárt felelősségét és háttérembereinek szerepét hangsúlyozó volt államtitkár, Ángyán József ellen a fideszes propaganda-gépezet szánalmas rágalomhadjáratot indított” – írja közleményében az LMP a korábban oligarchákat és kormányközeli tartótiszteket emlegető egykori államtitkárról, aki védelmében egyébként az Élőlánc szimpátiatüntetést szervezett csütörtökön. Szabó Rebeka képviselő írásában úgy fogalmaz: a „pofátlanság csúcsa”, hogy a Fidesz Borsodban a párthoz közeli személyeknek és érdekcsoportoknak juttatott földeket, sokszor olyanoknak, akik a pályázat feltételeinek sem feleltek meg.

Borsod és Fejér

A Népszabadság már korábban írt erről. Szerintük a kedvezményes állami földbérletek odaítélését Borsodban is a Fejér megyében már megismert visszásságok kísérték. A lap úgy tudja, egy csütörtöki fórumon a helyi gazdák olyan dokumentumokat mutatnak majd be, amelyek alapján kiderül: Borsodban is klientúraépítésre és pártszolgálatok honorálására használja a kormány a kedvezményesen bérbe vehető, eredetileg a családi gazdálkodók helyzetének megerősítésére szánt földeket.

Orbán világa

Az Átlátszó.hu oknyomozó cikkben számol be az Alcsút és Bicske között terjeszkedő “Orbán-uradalomról”. Az írást itt lehet elolvasni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik