Belföld

Felére csökkent a Szent György kórház adóssága

Csernavölgyi Istvánnak, a Fejér Megyei Szent György Kórház főigazgatójának és Vargha Tamásnak, a Fejér Megyei Közgyűlés elnökének 2010 őszén megkezdett közös munkája fordulóponthoz érkezett. A kedvező gazdasági mutatókról és az adósságállomány alakulásáról sajtótájékoztatón számoltak be szerdán

Bár a kórház ez év januárjától már nem a megyei önkormányzat fenntartásában működik, a 2010 előtt felhalmozott adósság csökkentésében, a lejárt közüzemi számlák és azok késedelmi kamatainak törlesztésében mégis segített.

– A teljes csődhelyzet és működésképtelenség határán vettük át az intézményt 2010 novemberében. A prognosztizálthoz képest a jelenlegi adósságállomány megfeleződött. Pontos összegéről, amely napról napra változik, nehéz adatot mondani – hangsúlyozta a főigazgató.

Az együttműködés az intézmény gazdálkodását stabilizálta, a kórház megtartotta a likviditását, amely tény az előzmények tükrében óriási eredmény. A kórház a támogatásból új szakmai irányokat is indított, ismeretes, hogy korábban nem volt diabetológiai, endokrinológia, angiológiai fekvőbeteg ellátás. Büszkeségre ad okot az is, hogy országos és nemzetközi hírű szakembergárdáját meg tudta tartani, rácáfolva napjaink egészségügyi humánerőforrás-válságára.

Jelenleg pályázati pénzből nyert, több tízmilliárd forint értékű, a kórház infrastruktúráját és eszközparkját érintő fejlesztés zajlik a megyei gyógyintézményben, amely a közeljövőben egyetemi oktatókórházzá válik.

Bár a megyei önkormányzat és a kórház között hivatalos munkakapcsolat nincs, a közös munka mégis folytatódik, hiszen a megye lakosságának betegellátása közös érdek, hangsúlyozta a közgyűlés elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik