Belföld

Elbúcsúzhatunk a papír alapú vényektől

A következő két évben mintegy 10 milliárd forintos uniós forrás révén jelentős fejlesztések várhatóak az elektronikus egészségügyben. Egyebek között az e-recept bevezetését említette a változtatások között Szócska Miklós.

A 2014-2020-as időszak uniós költségvetésében az elektronikus egészségügyi fejlesztések külön tételt képviselnek majd. Szócska Miklós a hazai változtatások kapcsán kiemelte az e-recept bevezetését. A rendszer kidolgozásában az észt, a svéd és a katalán kollégák segítségére támaszkodnak majd. Ezekben az országokban ugyanis már bevezették az elektronikus vényeket, a rendszer pedig olyan jól működik, hogy az ottaniak már alig emlékeznek a papír alapú gyógyszerreceptekre.

Az államtitkár az e-recept előnyei közül kiemelte, hogy az segíti a beteg együttműködését az egészségüggyel. Ha ugyanis egy távfelügyeleti rendszerrel követni tudják, hogy a beteg bevette-e a gyógyszerét, az egyúttal azt is jelenti, hogy a gyógyszerelhagyásból fakadó problémákat is meg tudják majd előzni. Ez különösen lényeges szempont a feledékennyé váló idős embereknél, akik ugyan kiváltják a készítményt, de esetleg elfelejtik azt bevenni.

Egy másik tervezett, jelentős elektronikus fejlesztés azt szolgálja, hogy az eddig összegyűjtött adatokat a betegek számára is hasznossá tegyék, például könnyedén megtudhassák, hol érhető el a legközelebbi patika, vagy a rendelési időkről tájékozódhassanak.

Mint az államtitkár elmondta: az elmúlt hetekben a betegszervezeteknek is bemutatták az államtitkárság adatgyűjtései alapján készített “kapacitástérképet”, az úgynevezett Katéter Mónikát. Ezen a térképen a betegszervezetek láthatták, hogy az egyes betegségekben szenvedők hol kapják meg a számukra szükséges ellátást. Ennek köszönhetően nemcsak azt lehet majd tudni, hogy egyes kórházakban milyen ellátást biztosítanak, hanem azt is, hogy például az egyes ritka betegségekre specializálódott szakemberek az ország mely részén dolgoznak.

Szócska Miklós azt mondta: az államtitkárságon belül egy külön  csapat foglalkozik majd azzal, hogy a szakemberek és a betegek számára hasznos adatokat minél előbb mobil eszközökkel elérhetővé tegyék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik