Belföld

Átadták az Esterházy-kastély felújításának első ütemét

A rekonstrukció már zajló második szakaszának munkálatai kétmilliárd forintba kerülnek.

A kormány elkötelezett a fertődi Esterházy-kastély felújításának végigvitelében – mondta Zumbok Ferenc kormánybiztos a kastélyrekonstrukció első ütemének átadási ünnepségén szerdán.

„A miniszterelnök személyes ügyének tekinti Eszterháza további fejlődését, fejlesztését” – közölte a kormánybiztos. Zumbok Ferenc kiemelte: Eszterháza kulturális szellemiségét kell tovább örökíteni, ezt a célt szolgálja az a szándék, amelynek értelmében közép-európai kulturális központtá szeretnék alakítani a barokk kastélyegyüttest.

Esterházy Fényes Miklós éppen 250 évvel ezelőtt kezdte meg az európai uralkodói udvarokhoz mérhető, a művészeteknek otthont adó rezidencia építését. A több mint két évvel ezelőtt kezdődött rekonstrukciót az Európai Unió támogatja. A felújítás első ütemére több mint 1,5 milliárd forintot költöttek. Ebből a forrásból megújították egyebek között a kastélyépület homlokzatát, új köntösbe öltöztették belső tereit, megszépítették díszudvarát. A restaurátorok újjávarázsolták például a barokk kastély ékköveit: a nyári ebédlőt, a nyári hűsölőt, további a dísztermet és a zenetermet. Utóbbiban Joseph Haydn csaknem három évtizeden át muzsikált. A díszudvart parkosították, a korábban nagy kiterjedésű kavicsos területet füvesítették és virágokkal ültették be.

A rekonstrukció már zajló második szakaszában megújítják többek között a kínai lakk kabinetet, renoválják a télikertet és fogadóépületet emelnek szolgáltató és vendéglátó terekkel mintegy 2 milliárd forintos költségből.

A harmadik rekonstrukciós ütemre a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a napokban adta be a pályázatot. Ennek tervezett költsége 1,7 milliárd forint. Ebben a felújítási szakaszban a nemzetközi kisugárzású zenei kultúra fellendítésének feltételeit szándékozzák megteremteni. Ezentúl felújítják Mária Terézia egykori lakosztályát is.

Az avatóünnepségen Joseph Haydn egy ritkán hallható zeneművével tisztelegtek az egykor a kastély falai között alkotó zeneszerző előtt, majd megnyitották a 17.-19. századi arisztokrata gyermekportrékat felvonultató kiállítást, amely június 17-ig látogatható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik