Belföld

A külügynek sem tetszik az egri zsidózás

Lemondta egri látogatását az izraeli nagykövet, miután antiszemita kijelentések hangzottak el a városi tanács ülésén. Egy hangfelvételen Székhelyi József színészt nyilvánították nemkívánatos személynek a származása miatt.

A budapesti izraeli nagykövetség közleménye szerint Ilan Mor nagykövet “mély megdöbbenéssel” hallgatta meg a felvételt. Országjáró körútjának egyik következő állomásaként a diplomata a hevesi megyeszékhelyet tervezte a közeljövőben felkeresni, de “az ilyenfajta durva diszkrimináció és sértő megkülönböztetés miatt nem áll szándékában a városba utazni” – olvasható a kommünikében. A nagykövet teljes szolidaritásáról biztosította Székhelyi Józsefet.

Megkerestük a Külügyminisztériumot, hogy milyen diplomáciai helyzetnek minősül mindez. Mint válaszul írták: a Külügyminisztérium sajnálattal értesült Székhelyi József színművész személyét ért támadásról és a mögötte álló elfogadhatatlan indokról. A kormány és Orbán Viktor miniszterelnök többször is világossá tette: a kormány garantálja, hogy Magyarországon minden kisebbség biztonságban élhet. Magyarország és Izrael Állam kapcsolatai, valamint a két nemzet barátsága mély, a Külügyminisztérium reméli, hogy az érintett önkormányzat az ügyet gyorsan és a jogállami követelményeknek megfelelő módon zárja le.

Az egri önkormányzattól Habis László polgármestertől – aki éppen Prágában tartózkodik – a következő választ kaptuk: szeretnék, ha Ilan Mor Nagykövet Úr „megismerne bennünket, ha tapasztalná, látná, hogy Egerben nincs diszkrimináció”. Megismételte, hogy felkérte az önkormányzati bizottságot vizsgálják ki, történt-e jogszabálysértés, s ha igen, milyen jellegű volt az. Az esetfeltárásban az ügyet kirobbantó hírportál főszerkesztője, az LMP-s képviselő, dr. Csarnó Ákos jogász elnököl. A grémium képviselő tagja még a helyi Fidesz-KDNP frakcióvezetője, dr. Misz Mihály és Pál György szocialista városatya.

A felvétel:

A stop.hu hétfőn közölte, hogy birtokukba került az önkormányzat kulturális és idegenforgalmi bizottságának 2011. szeptember 21-i ülésén készült hangfelvétel, s erre hivatkozva újabb információkat jelentettek meg arról: Egerben fellépőt tiltottak el önkormányzati eseményről azért, mert az baloldali, továbbá arról is, hogy az ülésen egy lista elkészítése is szóba került. Az egri önkormányzat sajtószóvivője, Zentai László már akkor cáfolta, hogy kultúrcenzúra működne a városházán. “Nemkívánatos művészekről természetesen nincs és nem is készül lista Egerben” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik