Belföld

Mindenkit megtornáztat az új csúcsminiszter

Balog Zoltán szerint a szegénység ellen is bevethető fegyver lehet a sport.

A gimnáziumokban és a szakképző intézményekben is bevezetné a mindennapos testnevelést a kormány legnagyobb minisztériumának leendő vezetője. Balog Zoltán az Országgyűlés szakbizottsága előtt kijelentette: a sport nemzetstratégiai közösségi érdeket jelent, emellett a szegénység elleni küzdelemben is nagy szerepet játszik, de hogy miként, azt már nem részletezte.

Emlékeztetett rá, hogy szeptembertől az iskolák első, ötödik és kilencedik évfolyamán már minden nap lesz testnevelésóra, amit fokozatosan, felmenő rendszerben kiterjesztenek minden évfolyamra.

Balog Zoltán arról is beszélt, hogy míg a korábbi években legfeljebb 11 milliárd forintot, addig tavaly már 24 milliárd forintot adtak az öt látvány-csapatsportág, a labdarúgás, a kosárlabda, a kézilabda, a vízilabda és a jégkorong támogatására a hazai cégek.

A testület végül nagy többséggel támogatta Balog miniszteri kinevezését, aki ha minden meghallgatásán túl van, a jövő hétfőtől irányíthatja a minisztériumot.

A tárca egyébként új nevet kap: Nemzeti Erőforrás Minisztériumból Emberi Erőforrás Minisztérium lesz. A változtatást kedden hagyta jóvá a parlament.

A múlt héten derült ki, hogy a minisztérium eddigi vezetője, Réthelyi Miklós távozik posztjáról. Állítólag eleve két évre vállalta a megbízatást, és a miniszterelnök ugyan kérlelte, hogy maradjon, ő azonban hajthatatlannak bizonyult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik