Belföld

Amerikai őrnagy az RTL Klubnál

Különleges hobbinak hódol Lőrinc Ferenc, az RTL Klub riportere. „Civilben” katona: II. világháborús amerikai relikviákat gyűjt, mint hagyományőrző őrnagy.

Vajon mi lesz abból a kisfiúból, aki kap ajándékba egy amerikai katonai dzsip kisautót, szép zöldet, fehér ötágú csillaggal, sőt mi több, még nagyapja II. világháborús emlékeit is tágra nyílt szemekkel hallgatja. Elárulom: televíziós riporter, egészen pontosan az RTL Klub dél-alföldi tudósítója. Nem más ő, mint Lőrinc Ferenc, akit a képernyőről milliók ismerhettek már meg, de azt jóval kevesebben tudják, hogy a gyermekkori élmény hatására egy egészen különleges hobbinak is hódol. Hagyományőrző őrnagyi rangban immár állig felszerelt amerikai katona lett belőle, aki szabadidejében gyűjt mindent, amivel korhű katonai felszerelését kiegészítheti.

„Nagy türelem és odafigyelés kell egy ilyen hobbihoz, és ha ehhez némi szerencse is párosul, nem marad el az eredmény” – beszélt harcias szenvedélyéről a riporter őrnagy. Aki egyébként hivatását a hagyományőrzés során sem tagadja meg, hiszen katonai haditudósítóként “szerelt fel”, így is emléket állítva azoknak az egykori kollégáknak, akik a II. világháborús frontvonalakon, életüket sem kímélve, ágyúdörgés közepette írták tudósításaikat, filmezték a harcokat.

„Mintegy 6-7 évi gyűjtésnek köszönhetően ma már minden alkatrészében eredeti, a II. világháborúban használt amerikai dzsipem van, ez egyébként a legértékesebb hadieszközöm. Ennek alvázát egy vastelep felé tartó teherautón, kerekeit pedig egy házilag összetákolt betonkeverő alá szerelve fedeztem fel, és a tulajdonossal kötött alku eredményeként lettek gyűjteményem nélkülözhetetlen darabjai. Természetesen az egyenruhák sem bóvlik, mint ahogy a hatástalanított fegyverem, egy Thompson géppisztoly is csak annyiban különbözik az eredetitől, hogy nem lehet lőni vele. Nagyon oda kell figyelni a vásárlás vagy a cserék során, mert Ázsiában, naná, hogy már rég meglátták az üzletet a hagyományőrzésben, és hamisított bóvlival árasztják el a piacot.”

És ha már piacról esett szó, érdemes szót ejteni az árakról is. Mint Lőrinc Ferenctől megtudtam, egy eredeti dzsip természetesen milliókban mérhető termék, de az egyenruhák, katonai felszerelések, amiket különböző katonai börzéken lehet megvásárolni, már nem ürítik ki a családi kasszát, néhány tízezer forintot mindenképp áldoz rá az, akit rabul ejtett ez a szenvedély.

Lőrinc őrnagy/riporter persze nem magányos magyar-amerikai harcos hazánkban. Létezik egy 2. világháborús amerikai katonai hagyományőrző csoport, amelynek tagjai, így Lőrinc Ferenc is, közösen járják az országot. Különböző rendezvényekre, előadásokra, hadijátékokra és kiállításokra invitálják az érdeklődőket, hogy megismertethessék a II. világháborús amerikai haderők különböző egyenruháit és felszereléseit. Fegyvereik csaknem mindegyike a világháborút megjárt, eredeti darab, ahogy felszereléseik jó része is. Eleinte az amerikai ejtőernyősök felszereléseit gyűjtögették, de már van egy gyalogos szakaszuk és egy haditudósító különítmény is, valamint a Csendes-óceánon harcoló amerikai tengerészgyalogosok felszereléseit is be tudják mutatni – olvasható facebookos oldalukon.

Egyszóval: kiváló időtöltés a hagyományőrzés, vonhatjuk le a tanulságot. De tegyük hozzá: Lőrinc Ferenc korántsem csak békeidőkben felel meg a haditudósítókkal szemben felállított szigorú katonai elvárásoknak. Televíziós riporterként már többször is járt háborús övezetben. Így például 1999-ben Koszovóból tudósította az RTL Klubot, míg 2000-ben Csecsenföldről, 2001-ben pedig a Nyugat-Szaharából küldte a híreket. Természetesen ezeken a helyeken már olyan technikával dolgozott, amilyenről a II. világháborúban még a legjobban felszerelt amerikai haditudósító sem álmodhatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik