Belföld

A szeretet a hosszú élet titka?

Megélt két háborút, több ezer diák nőtt fel a keze alatt annak a tanárnak, akit századik születésnapján köszöntöttek Szegeden.

Ajándékcsomaggal, tortávalés virágokkal köszöntötte Solymos László szegedi alpolgármester és az önkormányzat több tisztségviselője az épp most száz éves szegedi Karácsonyi Lászlót.

Az 1912-ben született, szellemileg és fizikailag még ma is friss Laci bácsi a Szeged24-nek elmesélte: a kilencvenes éveiben járó feleségével több mint félszáz éve élnek teljes békében újszegedi kis magánházukban. A házasságukból sajnos nem született gyermek, de Laci bácsi mindig is gyerekekkel foglalkozott. Matematika-fizika szakos általános iskolai tanárként hatvan évig sok helyen dolgozott, több generáció, sok ezer diák nőtt fel a keze alatt.

Felesége, aki szintén tanítónő volt ugyanezt elmondhatja magáról. Laci bácsi ma is rengeteget olvas, elsősorban könyveket, de naprakész az újsághírekből is. Elmondása szerint szinte minden érdekli. Emellett nagyon szeret még emberek közt lenni, beszélgetni, ezért még mindig sok helyre eljár. Bár a környezet sokat változott az idős pár körül az elmúlt félszáz évben: új híd és sok ház épült, ők maradtak és nagyon jól érzik magukat kis házukban – mondta el a bácsi. Egy gondozónő jár hozzájuk, hogy segítsen a háztartás vitelében.

Laci bácsi azt is elmesélte: megélt két világháborút, a másodikat végigszolgálta számos fronton. Ezt leszámítva azonban egyetlen napot sem töltött külön hitvesétől, akivel ma is nagyon szeretik egymást. Laci bácsi szerint egyébként a szeretet és a békesség a hosszú élet titka. Azt mondta: olyan világot kíván a jövő generációjának, ahol “az ember nem farkasa a másiknak.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik