Belföld

Nyugdíjrendszer: a magyar a legrosszabb

A Financial Times és Selmeczi Gabriella a nyugdíjrendszer hibáiról. Más oldalról közelítenek.

A Financial Times szerint a magánpénztárakkal kapcsolatos rossz döntések sok kelet-közép-európai országban csalódást okoztak, de a legrosszabb példa Magyarország, ahol a rendszert 2010-ben gyakorlatilag államosították. A kormány a költségvetési hiány kezelésére fordította a vagyont – írta a londoni gazdasági napilap.

A Raiffeisen Capital Management (RCM) közép-kelet-európai igazgatója, Christa Bernbacher azt mondta az újságnak, hogy Magyarországon a nyugdíjrendszer második pillérét “többé-kevésbé kiirtották”, a vagyonokat bevitték az első – állami – pillérbe, és “a legnagyobb valószínűséggel már el is költötték más kötelezettségekre”.

200 ezres nyugdíjbukta fejenként

Selmeczi Gabriella, aki április végéig nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott volt a köztévében közben azt állította, hogy egy átlagos fizetéssel rendelkező embernek, aki végig magánpénztári tag volt, tavaly 200 ezer forinttal több reálhozamot kaphatott volna, ha pénzét állampapírban tartja.

A hirado.hu szerint a politikus a Pénztárak Garanciaalapját ahhoz hasonlította, “mintha egy Titanic méretű hajóra egy darab mentőcsónakot raktunk volna fel”. Selmeczi arra is kitért, hogy a kormány és a parlament feladata lesz továbbra is, hogy a megmaradt pénztárak működését szabályozza, hogy minél biztonságosabb legyen a megmaradt 60-70 ezer tagnak – közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik